2 iunie 2020

Canabisul poate reduce consumul ilicit de opioide pentru cei cu durere cronică

Foto: hightimes.com

Please support my work by sharing:

Cercetătorii au descoperit că consumatorii zilnici de canabis au o probabilitate semnificativ mai mică de a utiliza opioide ilicite pentru a gestiona durerea cronică.

Cum influențează consumul de canabis în utilizarea opioidelor ilicite pentru gestionarea durerii? Aceasta este întrebarea care se află în centrul unui studiu publicat recent într-un număr special de „Medicină PLOS”, care se concentrează pe consumul de substanțe, folosirea greșită și dependența acestora. Pentru cercetătorii medicali, îngrijitori și pacienți, necesitatea unei alternative la calmantele opioide este una urgentă. Decesele legate de opioide sunt în continuă creștere în Statele Unite și Canada, alimentate de apariția de opioide sintetice precum Fentanilul și o tendință de prescriere excesivă a opioidelor farmaceutice. Și rolul pe care l-ar putea juca canabisul în reducerea dependenței și abuzului de opioide este încă puțin înțeles.

Însă noul studiu „Medicină PLOS” (cu titlul „Frequency of cannabis and illicit opioid use among people who use drugs and report chronic pain”), oferă o perspectivă importantă asupra întrebării, cercetând datele la nivel individual – lucru care lipsește de la multe studii actuale. În urma a mai mult de 1.100 de persoane pe o perioadă de 30 de luni, cercetătorii au urmărit să investigheze asocierile cele mai dese dintre persoanele cu durere cronică, care consumă canabis și cei care apelează la opioide. Ceea ce au găsit ar putea schimba în mod dramatic perspectiva noastră asupra canabisului și epidemia de opioide.

Consumul zilnic de canabis scade semnificativ cotele de utilizare zilnică a opioidelor

Medicii care supra-prescriu calmante opioide este incontestabil un factor care contribuie în epidemia de opioide. Dar ce spuneți de persoanele care suferă de durere cronică și care nu au acces adecvat la sistemul de sănătate? Pentru astfel de grupuri marginalizate, durerea sub-tratată – sau netratată – poate promova un risc mai mare de consum de substanțe și abuz, inclusiv utilizarea de opioide ilicite precum heroina sau fentanilul și medicamente farmaceutice contrafăcute.

Cu toate acestea, persoanele fără acces la sistemul de sănătate se pot orienta, de asemenea, la canabis ca strategie de gestionare a durerii. Având în vedere cercetările care susțin deja utilizarea canabisului ca un posibil înlocuitor al opioidelor și a studiilor care au identificat modul în care medicamentele pe bază de canabis pot trata durerea cronică, pe lângă simplul fapt că, canabisul nu prezintă un risc de supradoză, această strategie este atât una mai sigură și un mod mai de dorit de a gestiona durerea netratată sau sub-tratată.

De fapt, studii multiple arată modul în care statele și provinciile care asigură accesul la canabis legal observă reduceri la nivel de populație în ceea ce privește consumul de opioide, dependențele, abuzurile și supradozele fatale. În același timp, un studiu recent a combătut această relatare, sugerând că pentru pacienții cu prescripții de opioide pe termen lung, consumul de canabis nu produce reduceri semnificative ale rețetelor sau dozelor de opioide. Pentru a ajuta la înțelegerea acestor constatări divergente, cercetătorii au analizat datele la nivel individual pentru a analiza modul în care consumul de canabis este legat de utilizarea ilicită a opioidelor.

Puncte cheie ale studiului despre cum canabisul poate înlocui și reduce consumul de opioide

Ceea ce au găsit este asemenea unei experiențe de deschidere a ochilor. Conform noului studiu, persoanele care au consumat zilnic canabis aveau 50% mai puține șanse de a utiliza opioide în fiecare zi. Mai mult decât atât, persoanele cu durere cronică care au consumat doar ocazional canabis nu au mai multe sau mai puține șanse să utilizeze opioide decât pacienții care nu au folosit deloc canabis. De asemenea, studiul a ajuns la concluzia că consumatorii zilnici de canabis au mai multe șanse decât consumatorii ocazionali sau non-utilizatori să raporteze motive terapeutice pentru consumul lor de canabis: durere, greață, somn și stres.

„Am observat o asociere independent negativă între consumul frecvent de canabis și utilizarea frecventă de opioide ilicite în rândul persoanelor care consumă droguri cu durere cronică”, a concluzionat studiul.

Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetătorii au folosit seturi de date din două mari studii asupra persoanelor care consumă droguri (PWUD) în Vancouver, Canada. Seturile de date totalizează 1.152 PWUD, reprezentând 424 de femei și o vârstă medie de 49,3 ani. Dintre acei indivizi, 455 (40%) au raportat utilizarea zilnică de opioide ilicite, în timp ce 410 (36%) au raportat consumul zilnic de canabis cel puțin o dată în urma interviului după 6 luni.

Folosind metode statistice care s-au ajustat după factorii demografici, consumul de substanțe și factorii legați de sănătate, cercetătorii au descoperit că consumul zilnic de canabis a fost asociat cu o șansă mai mică de 50% de utilizare zilnică a opioidelor ilicite.

Rezultatele cercetătorilor au câteva implicații importante. În primul rând, ei sugerează faptul că creșterea disponibilității canabisului legal este benefic persoanelor cu dureri cronice care apelează la canabis fie pentru a atenua durerea sau/și pentru a reduce consumul de opioide. În al doilea rând, ele adaugă greutate afirmațiilor cum că, canabisul poate servi ca un substitut pentru consumul ilicit de opioide dar și un tratament însoțitor pentru a reduce consumul de opioide pe bază de rețetă.

Traducerea: Ioana Mihăilescu
Sursa: hightimes.com


Please support my work by sharing: