lun. mart. 30th, 2020

Canabisul: un viitor tratament pentru fibromialgie?

Foto: royalqueenseeds

Please support my work by sharing:

Cu o cerere tot mai mare de tratamente naturale, ieftine și sigure pentru fibromialgie, mulți caută acum să vadă ce are de oferit canabisul. Să trecem în revistă cercetările actuale în această privință pentru a vedea dacă există speranțe pentru tratamente viitoare pe bază de cannabis.

În ultimii ani, dovezi s-au dezvoltat în favoarea priceperii terapeutice a canabisului. Folosit de zeci de ani pentru a trata afecțiuni precum greața indusă de chimioterapie și acum invocat pentru tratamentul a două tipuri de epilepsie severă, canabinoizii apar din ce în ce mai mult în medicina modernă. Ca atare, cercetătorii se ocupă tot mai mult să descopere dacă și cum, canabisul și derivații săi ar putea fi de folos pentru cei cu fibromialgie.

Mai jos, aruncăm o privire la starea actuală a cercetărilor medicale privind utilizarea canabisului pentru a ușura simptomele fibromialgiei.

Ce este fibromialgia?

Fibromialgia (FM) este o tulburare definită de durerea musculară și articulară cronică și însoțită de simptome conexe, cum ar fi oboseala, probleme cu somnul și probleme de memorie și dispoziție. Nu se înțelege bine ce provoacă fibromialgia, dar se crede că fibromialgia amplifică senzațiile dureroase afectând modul în care creierul procesează semnalele durerii.

De multe ori, simptomele de fibromialgie apar după un traumatism fizic, cum ar fi o intervenție chirurgicală sau infecție, dar poate fi cauzat și de stres. Există, de asemenea, cazuri în care fibromialgia se dezvoltă fără o cauză evidentă. Femeile au mai multe șanse să dezvolte fibromialgie decât bărbații. Cei care sunt diagnosticați cu FM suferă adesea de anxietate și depresie și, de asemenea, li se pare frecvent că au afecțiuni psihofiziologice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, tulburarea articulară temporo-mandibulară și dureri de cap.

Nu există nici un remediu pentru fibromialgie, dar diverse opțiuni – de la medicamente pentru durere până la exerciții și tehnici pentru relaxare și reducerea stresului – pot oferi o anumită cantitate de ușurare. Canabisul ar putea fi o opțiune de tratament promițătoare pentru cei care suferă de fibromialgie?

Sistemul Endocanabinoid

Canabisul este sub lumina reflectoarelor industriei farmaceutice de ceva timp. Ceea ce face ca marijuana să fie interesantă din perspectivă medicinală este faptul că conține sute de substanțe potențial valoroase cunoscute sub numele de canabinoizi și terpeni. Modul în care acești compuși interacționează cu sistemul endocanabinoid (ECS) din corpul uman – o rețea de receptori canabinoizi care apar în mod natural în creier, sistemul nervos, sistemul imunitar și alte părți ale corpului – este în principal interes pentru cercetători. În ECS există doi receptori canabinoizi principali: CB1 și CB2.

CB1 există în principal pe neuroni din creier și sistemul nervos, precum și în anumite țesuturi și organe, cum ar fi splina și inima.

Receptorii CB2 există în principal pe celulele imune localizate în întregul creier și măduva spinării. Funcția lor este încă în mare măsură neclară, cu toate acestea, joacă un rol în percepția durerii și se crede că joacă un rol important în dezvoltarea durerii cronice.

Canabisul și fibromialgia

Utilizările potențiale terapeutice ale canabisului, inclusiv pentru afecțiuni precum fibromialgia, devin din ce în ce mai evidente atunci când înțelegem funcțiile sistemului endocanabinoid.

Fibromialgia este frecvent asociată cu următoarele simptome:

 • Durere cronică
 • Rigiditatea musculară
 • Durerea articulațiilor
 • Oboseală și dureri de cap
 • Probleme ale intestinului și vezicii urinare
 • Insomnie
 • Depresie

Interesant este că ECS mediază aceste funcții și fenomene corporale, ceea ce i-a determinat pe cercetători să asocieze fibromialgia cu această rețea de reglementare.

Studii recente

Într-un studiu publicat în 2019, intitulat „Siguranța și eficacitatea canabisului medical în fibromialgie”, cercetătorii au examinat 367 de pacienți cu fibromialgie care au consumat canabis timp de șase luni. Cercetătorii au căutat să stabilească dacă canabisul are potențialul de a ajuta cu durerea legată de fibromialgie și ce efecte secundare posibile poate avea asupra pacienților.

Din cei 367 examinați, 261 de pacienți au rămas în studiu, deoarece unii au renunțat la studiul intermediar. Pacienții au început studiul de șase luni cu o intensitate inițială a durerii de 9,0 pe o scară de la 0 la 10. La sfârșitul studiului, intensitatea mediană a durerii raportată a fost scăzută la 5,0. Mai mult, 194 de pacienți (81,1%) au declarat că au înregistrat cel puțin o îmbunătățire a stării lor, fără efecte secundare.

De remarcat este faptul că pacienții au fost capabili să-și reducă sau să-și înlocuiască medicamentele pe bază de prescripție medicală în timp ce luau canabis: 22% dintre pacienți și-au oprit sau au redus doza de opioide, iar 20% dintre pacienți și-au redus utilizarea benzodiazepinelor.

În 2017, ”National Academies Press” (PNA) a publicat o revizuire cuprinzătoare a efectelor terapeutice ale canabisului. Conform analizei, dovezi substanțiale sugerează că, canabisul este eficient în tratarea durerii cronice la adulți.

În studiul din 2011 „Consumul de canabis la pacienții cu fibromialgie: efectul asupra alinării simptomelor și a calității vieții legate de sănătate”, 28 de consumatori de canabis au fost solicitați să raporteze beneficiile percepute ale canabisului pentru simptomele de fibromialgie. Au fost, de asemenea, observați un număr suplimentar de 28 de pacienți cu FM care nu erau utilizatori de canabis. Rezultatele au arătat o „reducere statistică semnificativă a durerii și a rigidității, îmbunătățirea relaxării și o creștere a somnolenței și a senzației de bine [în grupul cu canabis]. Scorul sumar al componentei de sănătate mintală a fost semnificativ mai mare la consumatorii de canabis decât la cei care nu consumase canabis”.

Mai mult, este de remarcat faptul că niciunul dintre participanți nu a remarcat o agravare a simptomelor de fibromialgie atunci când consumă canabis.

Într-un alt studiu din 2018, 25 de persoane cu fibromialgie au luat parte la un test controlat placebo cu privire la efectele care diminuează durerea. Cercetătorii au administrat trei tipuri diferite de canabis, fiecare cu un conținut diferit de THC și CBD, precum și un placebo.

Rezultatele au arătat că 44% dintre pacienți au raportat o reducere de 30% a durerii, în timp ce 24% au raportat o reducere de 50% a durerii. Interesant, studiul a constatat că niciunul dintre tratamente nu a avut un efect mai mare decât placebo asupra răspunsurilor durerii spontane sau electrice, dar cei care au primit canabis (care conținea 13,4 mg de THC în plus față de CBD) au prezentat o scădere cu 30% a scorurilor durerii în comparație cu placebo (90% față de 55% dintre pacienți).

Canabis pentru tratarea simptomelor cauzate de FM

Pentru pacienții care suferă de fibromialgie, durerea musculară și articulară este doar una dintre numeroasele simptome potențial debilitante. Durerea vine adesea cu probleme de somn, depresie, nervozitate, stres și alte probleme psihologice.

Cu toate că nu este încă clar dacă canabinoizii pot suprima fibromialgia într-un mod semnificativ statistic într-o populație umană mare, există dovezi că marijuana poate ajuta la îmbunătățirea somnului [7] la persoanele cu fibromialgie pe termen scurt.

„Există dovezi moderate că medicamentele canabinoide sunt un tratament eficient pentru îmbunătățirea rezultatelor somnului pe termen scurt la persoanele cu tulburări de somn asociate cu sindromul de apnee obstructivă în somn, fibromialgie, durere cronică și scleroză multiplă”.

Concluzie

Judecând după informațiile de mai sus, în căutarea noastră pentru tratamente sigure, ieftine și eficiente pentru fibromialgie, canabisul ar putea fi în prim plan. Cele mai multe dovezi de aici sunt încă anecdotice, dar cercetările de înaltă calitate efectuate până acum sunt încurajatoare. Cercetări și studii mai extinse sunt în desfășurare.

Disclaimer:
Acest conținut este doar în scop educațional. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din surse externe de specialitate.

 • FDA approves first drug comprised of an active ingredient derived from marijuana to treat rare, severe forms of epilepsy | FDA https://www.fda.gov
 • Clinical Endocannabinoid Deficiency Reconsidered: Current Research Supports the Theory in Migraine, Fibromyalgia, Irritable Bowel, and Other Treatment-Resistant Syndromes https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • Safety and Efficacy of Medical Cannabis in Fibromyalgia. – PubMed – NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • 4 Therapeutic Effects of Cannabis and Cannabinoids | The Health Effects of Cannabis and Cannabinoids: The Current State of Evidence and Recommendations for Research | The National Academies Press https://www.nap.edu
 • Cannabis Use in Patients with Fibromyalgia: Effect on Symptoms Relief and Health-Related Quality of Life https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • An experimental randomized study on the analgesic effects of pharmaceutical-grade cannabis in chronic pain patients with fibromyalgia https://www.researchgate.net
 • 4 Therapeutic Effects of Cannabis and Cannabinoids | The Health Effects of Cannabis and Cannabinoids: The Current State of Evidence and Recommendations for Research | The National Academies Press https://www.nap.edu
 • The Effects of Nabilone on Sleep in Fibromyalgia: Results of a Randomized Controlled Trial http://www.med.mcgill.ca

Please support my work by sharing: