2 iunie 2020

CBG este util în uciderea MRSA – Studiu

Foto: MaZi/Adobe Stock

Please support my work by sharing:

Cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada au publicat recent o lucrare in care descrie cum cannabigerolul, canabinoidul cunoscut sub numele de CBG, a eliminat o varietate de tulpini de MRSA, bacteriile stafilorezistente la antibiotice. Cercetătorii, conduși de Eric D. Brown, au trecut mai departe la studii cu CBD pe rozătoare. Rezultatele lor ar putea fi primul pas în transformarea CBG-ului în cel mai nou antibiotic de pe piață!

MRSA: o problemă gravă în spitale

MRSA este o problemă bine cunoscută în spitalele din întreaga lume. Una din trei persoane poartă bacterii stafilice – Staphylococcus aureus – în nas. S. aureus este o bacterie obișnuită care rămâne în general inofensivă dacă nu intră într-o rană deschisă, caz în care poate provoca infecții uneori mortale.

Infecțiile cu MRSA pot fi mortale pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Majoritatea infecțiilor cu stafiloc sunt tratate cu antibiotice. Însă de-a lungul anilor, o formă rezistentă la antibiotice de stafiloc, cunoscută sub numele de MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină), a devenit un adevărat pericol.

Aproximativ 5 din 100 de persoane sunt purtătoare de MRSA. Și în timp ce infecțiile cu MRSA sunt în general ușoare, dacă sunt greu de tratat, pot deveni mortale. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile în care MRSA este prezentat persoanelor care au deja sisteme imunitare suprimate, cum ar fi persoanele expuse la MRSA din spitale.

MRSA apare cel mai frecvent ca o infecție a pielii și a țesuturilor moi. Poate provoca erupții și eczeme sau răni înfiorătoare care ucid încet țesutul pe care bacteriile trăiesc.

Lucrurile devin cu adevărat înfiorătoare când MRSA afecteaza organele interne. „Necrotizarea” este folosită într-un număr surprinzător de moduri de a descrie efectele cauzate de aceste infecții. MRSA vă poate afecta oasele, vă poate face găuri în plămâni și vă poate provoca infecții mortale în sânge și inimă. Medicii din întreaga lume sunt disperați de opțiunile de tratament limitate. Din păcate, noi antibiotice sunt greu de descoperit. Ultimul antibiotic a fost dezvoltat si patentat în urmă cu peste 30 de ani.

Canabisul ca agent antibacterian

Cercetătorii au știut despre proprietățile antibacteriene ale canabisului de zeci de ani. Cercetătorii timpurii nu știau ce compuși specifici erau responsabili de efectele pe care le vedeau, dar cercetările recente au început să descompună exact care sunt canabinoizii eficienți împotriva bacteriilor.

Echipa McMaster University a testat 18 canabinoizi împotriva celor mai comune tulpini de MRSA și a constatat că aproape toate au o anumită eficacitate împotriva bacteriilor.

Interesant este că 11-OH-THC, compusul Δ9-THC se descompune atunci când este ingerat și nu este deloc eficient în uciderea virusului. Acest lucru ar putea elimina tratamentele cu THC comestibil din viitoarele studii antibacteriene.

Cele mai eficiente șapte canabinoide, inclusiv CBG, CBD, CBN, CBCA, Δ9-THC și Δ8-THC, au eliminat bacteriile la concentrații suficient de scăzute pentru a justifica investigarea ulterioară, CBG arătând eficacitate la concentrații deosebit de mici.

Abilitatea CBG de a elimina MRSA

Unul dintre motivele pentru care MRSA este atât de greu de tratat este biofilmul pe care celulele bacteriene se dezvoltă pentru a se proteja. Se pare că CBG poate dezlega armura MRSA, dar lasă apărările celulelor noastre sanguine intacte.

Biofilmul este ca armura bacteriilor. CBG nu numai că ajută la prevenirea formării armurii, dar o poate elimina fiind motivul pentru care este eficient să omoare MRSA la concentrații relativ mici.

Dar CBG face același lucru cu celulele sanguine?

Acest lucru ar fi un semn de toxicitate și ar semnala oprirea cercetărilor ulterioare. Cercetătorii au expus celulele roșii din sânge la CBG, iar celulele au rămas sănătoase și neafectate. Deci se pare că CBG poate dezlega armura MRSA, dar lasă apărările celulelor noastre sanguine intacte.

Tratarea  bacteriilor „perseverente”

O preocupare majoră pentru potențialele antibiotice sunt trucurile pe care bacteriile le pot face pentru a contracara efectele antibioticelor. Primul dintre acestea implică celule bacteriene latente numite celule persistente. Persistenții sunt profund rezistenți la antibiotice și se pot reactiva după ce antibioticul a dispărut, reinfectând gazda.

CBG a ucis toate celulele persistente în termen de 30 de minute.

O altă modalitate tulburătoare a bacteriilor este mutația rapidă împotriva apărărilor anumitor medicamente și antibiotice. Așa a evoluat o bacterie relativ inofensivă precum stafilul în MRSA-ul mortal.

Cercetătorii au creat modele pentru a vedea cât de rapid s-ar adapta MRSA la CBG. Nu a făcut-o. CBG a rămas eficient împotriva MRSA, chiar și atunci când cercetătorii au încercat să transmuteze o tulpină rezistentă. Acest tip de susceptibilitate este vitală în dezvoltarea unui antibiotic care să funcționeze pe termen lung.

Tratamentul MRSA la oameni

Deci, cât de departe suntem de a folosi CBG pentru a trata MRSA la oameni? Odată ce un compus și-a demonstrat eficacitatea, următorul pas în jocul de evoluție a medicamentului este testarea acestuia la animale. Și exact asta au făcut cercetătorii McMaster. Au tratat șoareci cu CBG și au descoperit că a redus încărcarea bacteriană a animalelor cu aproximativ jumătate.

Cea mai eficientă doză la uciderea bacteriilor a fost de 100 mg/kg de CBG injectat. Asta rezolvă o doză destul de masivă dacă ajungi la dimensiunea umană. Nu doar că este o doză destul de mare dar, în general, canabinoizii nu se injectează. În general, aplicațiile medicale ale canabinoizilor au fost orale, oromucozale sau intranazale. Acestea sunt problemele care trebuie abordate în studiile ulterioare.

Echilibrarea eficacității în siguranță

Chiar dacă „antibioticele sunt administrate în mod obișnuit la doze mult mai mari decât alte medicamente și sunt de obicei dozate pentru a obține niveluri mult mai mari la om decât majoritatea altor medicamente”, a precizat cercetătorul principal Eric D. Brown, ca răspuns la o anchetă Leafly, „nevoia de doze de antibiotice pentru obținerea eficacității sunt deseori în contradicție cu nevoia concurentă de siguranță și tolerabilitate. Într-adevăr, acesta este unul dintre motivele pentru care există atât de multe eșecuri în descoperirea și dezvoltarea medicamentelor pe baza de antibiotice. Este greu să obții atât eficacitatea, cât și tolerabilitatea. Acesta este, motivul pentru care MRSA rămâne o mare problemă clinică”.

Chiar dacă pare un drum lung până va fi aprobat CBG pentru a trata MRSA, este posibil să nu fie prea îndepărtată ziua în care vom folosi “iarba” pentru a opri “bacteriile carnivore”.

Traducerea: Marco Pora
Sursa: leafly.com


Please support my work by sharing: