lun. mart. 30th, 2020

Ce este canabisul sintetic?

Foto: jjie.org

Please support my work by sharing:

Este canabisul sintetic….canabis? Este canabisul sintetic mai sigur decât canabisul natural? Cum se comercializează canabisul sintetic?

Aceste și alte întrebări importante sunt abordate în acest articol. Cu toate că în urmă cu câțiva ani mizerii sub pretext de canabis erau vândute la colț de stradă pentru fumători, acum, mai nou, au ajuns și în unele magazine. Este drept, sub o altă formă și ambalate frumos iar ‘dealerul’ este cu acte în regulă și nu fură la cântar.

Mai jos sunt câteva fapte despre canabisul sintetic pe care ar trebui să le știm cu toții.

Canabisul sintetic NU este canabis!

Spre deosebire de canabisul natural, canabisul sintetic se referă la un număr din ce în ce mai mare de substanțe chimice modificate de om sau „medicamente de design”. De obicei, acestea au două forme. Un singur material vegetal mărunțit cu substanțe chimice sintetice de canabis pulverizate pe acesta, conceput pentru a fi vândut ca „produs pe bază de plante”.

Canabisul sintetic și cel natural au uneori formă asemănătoare!

În timp ce canabisul sintetic și cel natural sunt două lucruri total diferite, există o similaritate. Ambele conțin canabinoizi, substanțele chimice găsite în planta de canabis. În timp ce canabinoizii găsiți în canabisul natural și sintetic sunt oarecum similare, acestea diferă, de asemenea, chimic în moduri importante. Aceste diferențe au ca rezultat așa-numitul canabis sintetic sau canabisul fals care are efecte mai puternice, imprevizibile și chiar periculoase pentru sănătatea noastră.

Canabisul sintetic este comercializat în mod fals ca fiind ‚sigur’ și ‚natural’!

Canabisul sintetic este comercializat greșit ca „sigur” și „natural” și se vinde ca alternative „legale”. Cu toate acestea, canabisul sintetic nu este ceea ce pare. Semnalat pentru prima dată la mijlocul anilor 2000 în Europa și SUA, canabinoizii sintetici au fost vânduți ca forme „legale” de canabis sub numele de K2 sau Spice. Din cauza diferențelor lor structurale față de THC, principala substanță care oferă efectul de high, utilizatorii de canabis sintetic ar fi nedetectați atunci când sunt testați pentru canabis. După cum am menționat anterior, canabisul fals este periculos pentru sănătatea noastră și este produs în laboratoare.

Canabisul sintetic evoluează continuu!

Imaginea canabisului fals continuă să se schimbe. Acest lucru se face prin proiectarea producătorilor lor, astfel încât să poată evita detectarea medico-legală și programarea legislativă. Cu alte cuvinte, canabisul sintetic poate fi vândut „legal”. Astăzi, canabisul sintetic este comercializat folosind sute de nume noi, precum Joker, Black Mamba, Kush și Kronic. Aceste produse se găsesc adesea în benzinării sau în magazinele „head” și pe internet. De obicei, sunt vândute în ambalaje cu folie colorată ca tămâie pe bază de plante sau tropicale sau în sticle mici sub formă de tămâie lichidă. Peste 150 de canabinoizi sintetici au fost identificați până acum.

Canabisul sintetic este mai puternic și mult mai toxic!

Canabisul sintetic este mai puternic și mai toxic sau chiar otrăvitor. În unele cazuri, utilizarea acestui canabis fals a dus la deces. Nu vă lăsați păcăliți de pachetele viu colorate și de faptul că sunt ambalate frumos. Conținutul vă poate ucide!

Consumul de canabis sintetic poate duce la efecte fizice și mentale grave!

În timp ce canabisul sintetic poate duce la efecte plăcute pe termen scurt, utilizarea lor este, de asemenea, legată de rezultate fizice și mentale neplăcute și periculoase. Unele dintre efectele fizice negative ale acestui canabis fals includ convulsii, ritm cardiac rapid, tensiune arterială ridicată, vărsături, leziuni renale, comportament violent și deces. Efectele mentale negative raportate în studii epidemiologice și rapoarte clinic includ un risc crescut de psihoză de durată, în special în rândul adolescenților, precum și paranoia, halucinații și gânduri de suicid.

Utilizarea canabisului sintetic poate duce la toleranță și dependență!

Sondajele au arătat că persoanele care folosesc în mod regulat canabis fals, fumează și canabis natural. Acest lucru sugerează că poate exista o toleranță încrucișată între canabisul sintetic și cel natural, ceea ce ar putea duce la creșterea dozelor de canabis sintetic și, astfel, a riscului lor de efecte negative. În plus, dependența de canabisul sintetic este implicată, deoarece oprirea bruscă a utilizării sale duce la simptome de sevraj, dureri de cap, anxietate, depresie și iritabilitate.

Concluzii

În concluzie, canabisul sintetic cunoscut și sub denumirea de canabis fals, nu este canabis, ci substanțe chimice canabinoide produse de om. Acestea sunt vândute sub pretexte false ca fiind sigure, naturale și legale. De fapt, acestea sunt mult mai periculoase fizic și mental pentru utilizatori, în special pentru cei tineri.

Întrucât producătorii modifică continuu structura chimică a canabisului sintetic pentru a evita detectarea și controlul de către autoritățile sanitare, alimentare și medicamente, compoziția lor exactă nu este cunoscută. Utilizarea lor s-a dovedit a avea efecte severe, negative, inclusiv convulsii, dependență, comportament violent și moarte.

Consumatorii ar trebui să se informeze corect cu privire la aceste produse și să evite inhalarea sau ingerarea oricăruia dintre aceste substanțe chimice necunoscute.

Vorba aia: Ca iarba de acasă, nu-i niciuna! 😉
Stay safe!

Surse:
B.M. Ford, S. Tai, W.E. Fantegrossi, P.L. Prather. Synthetic Pot: Not Your Grandfather’s Marijuana. Trends in Pharmacological Sciences, 38, 3, 2017.  
 

National Institutes of Health. Synthetic Cannabinoids. Drug Facts. National Institute on Drug Abuse. November 2015. 
https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/synthetic-cannabinoids


Please support my work by sharing: