mar. apr. 7th, 2020

Ce trebuie să știi înainte de a cultiva cânepă

Please support my work by sharing:

Autorizație necesară pentru cultivare, soiuri profitabile, când se seamănă, densitate, cantitate de sămânță la hectar, combaterea buruienilor cu erbicide, când și cum se recoltează, investiția la hectar, producția la hectar, preț per kilogram pentru recoltă.

Autorizația pentru a cultiva cânepă este primul pas pe care trebuie să-l facă orice fermier înainte de a înființa cultura. Procedura, una ce poate părea complicată, începe de la Direcția Agricolă Județeană. Se face o cerere pentru autorizare la Direcția Agricolă. Direcția Agricolă se ocupă de celelalte relații, inclusiv de cea cu Serviciul de Droguri și așa mai departe. La Direcția Agricolă se face cererea, se analizează dosarul, se verifică suprafața, înființarea culturii, tehnologia, etc. Atenție: Fermierului i se va cere și autorizația celui care a produs sămânța.

Unul dintre soiurile profitabile românești este soiul Jubileu. Prețul pentru această sămânță este, cu tot cu TVA, de 43,60 de lei/kg pentru categoria B și de 37,70 lei pentru categoria C1. Alte soiuri românești: Zenit, cu varianta Zenit Eco, precum și soiul Dacia. Solul recomandat pentru cultivarea cânepii este unul mai bun, însă cultura nu este una pretențioasă și poate valorifica și pâmântul mai slab, mai puțin profund.

Semănatul de cânepă începe aproximativ prin 15 aprilie iar sămânța se pune la o adâncime de 3-4 centimetri. Densitatea la semănatul cânepii este de circa 50 de plante pe metru pătrat, cu o cantitate de sămânță de 8-10 kg la hectar.

Combaterea buruienilor la cânepă este o lucrare dificilă din cauza produselor limitate de pe piață. Există varianta semănatului în rânduri rare, adică la 45-50 centimetri distanță. Recomandat este ca planta să se taie la 3-4 perechi de frunze. Pe lângă faptul că oprește creșterea, se stimulează ramificarea și bineînțeles creșterea producției. În primele faze ale vegetației, planta de cânepă are nevoie de apă mai multă, după care nu mai este așa de pretențioasă.

Foto: hemp.com

Recoltarea culturii de cânepă este o adevărată loterie din cauză că procesul de floare se face neuniform. Trebuie ales cu atenție momentul recoltării pentru că în vârfurile ramificației semințele sunt coapte iar în partea inferioară sunt încă verzi. Trebuie ales momentul de echilibru între cele două varietăți. Recoltarea cânepii se face la sârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Imediat după recoltare, este recomandată uscarea naturală deoarece la uscarea mecanică își poate pierde calitățile.

Costurile de înființare pentru un hectar de cânepă este de aproximativ 2.500 de lei. Această sumă nu implică fertilizare intensivă și erbicidări scumpe; este un preț minim de pornire.

Producția la hectarul cultivat cu cânepă depinde mult de condițiile de peste an, precum și de eficiența lucrărilor de erbicidare. Se poate miza pe o recoltă medie de 1.000-1.500 de kilograme la hectar, pragul pentru eligibilitate la spijinul cuplat fiind de 600 de kilograme de semințe la hectar sau de 10.000 tulpini uscate la hectar, cu dovada valorificării acestei producții.

Vânzarea semințelor de cânepă ar trebui stabilită înainte de a demara plantația. Sunt puține unități din țară care preiau semințele pentru procesare.

Please support my work by sharing: