lun. mart. 30th, 2020

Croația introduce proiectul de lege pentru legalizarea consumului recreativ de marijuana

Please support my work by sharing:

Va fi Croația prima țară din Europa care legalizează pe deplin consumul recreativ de canabis? Conform declarațiilor parlamentarului croat Mirela Holy (SDP), legislația viitoare propusă ar permite fiecărui adult să crească până la nouă plante de marijuana cu conținut ridicat de THC pentru uz personal.
„Nimeni nu a murit vreodată din cauza unei supradoze de canabis natural” a ținut Mirela Holy să sublinieze.

Proiectul de lege privind legalizarea consumului recreațional de canabis va trece în dezbatere publică foarte curând.


Probabil că rezoluția deputaților europeni prin care se face apel către toate statele membre de a permite medicilor utilizarea tratamentelor cu canabis pentru cancer și o lunga serie de alte boli severe nu mai este demult un secret. Întreaga rezoluție poate fi studiată în detaliu AICI.


În ultimii ani, HDZ (Uniunea Democrată Croată) a început să își schimbe viziunile rigide asupra marijuanei. Cu toate acestea, tot mai mulți oameni cred că decriminalizarea nu este suficientă. Una dintre ele este Mirela Holy, președintele SDP pentru Consiliul Dezvoltării Verzi și una dintre cele mai proeminente figuri publice care susțin Lex Cannabis. Ea a dezvăluit că proiectul de lege va intra în dezbatere publică într-o săptămână și că va fi urmat de o dezbatere parlamentară. Proiectul de lege prevede legalizarea completă a canabisului.

„Invităm toate persoanele interesate să participe la dezbaterea publică”, se stipulează în anunțul oficial cu privire la noul proiect de lege. Acesta are în vedere legalizarea completă și liberalizarea canabisului, ceea ce înseamnă că are în vedere pe deplin și exploatarea întregului potențial al canabisului în scopuri economice, recreative și medicale” a explicat Mirela Holy pentru Pastorčić / RTL Direkt  pe data de 10 februarie 2020.

Ea subliniază că modelele actuale de reglementare recreativă au fost sub controlul statului, precum în Uruguay sau în sectorul privat, în Canada și SUA.

Propunerea înființării unui model de agenție hibridă de stat pentru menținerea calității produselor

”Propunem un model hibrid (de stat / privat) al unei agenții de pentru a monitoriza și menține calitatea (produselor) pe piață. Când vine vorba despre utilizarea canabisului în scop recreativ, proiectul de lege ar permite fiecărui adult să crească până la nouă plante feminine cu conținut ridicat de THC pentru nevoile personale”.

”Agricultura canabisului are un potențial economic mare. Dată fiind proprietățile sale din punct de vedere al curățării solului și a absorbției de CO2 de până la patru ori mai mare, cânepa în creștere poate fi, de asemenea, un instrument important în lupta împotriva schimbărilor climatice. Beneficiile economice sunt enorme, pentru dezvoltarea științei, utilizarea produselor cosmetice și a producției de hârtie”, a adăugat Holy.

Experiența din alte țări arată că există încă o piață neagră, dar tocmai de aceea, reglementările sunt necesare pentru a minimiza rolul pieței negre.

Foto: total-croatia-news.com / Edit: Protocolul Verde

SUA și Canada: 40 miliarde EUR câștiguri anuale după legalizarea completă a utilizării canabisului medical și recreativ

”Estimările câștigurilor din vânzarea de produse din canabis în Canada și SUA ajung la 43,7 miliarde USD (40 miliarde EUR) anual. În plus, potențialul acestei plante nu a fost pe deplin realizat. Poate fi folosit pentru a construi mașini dar și pentru materiale folosite în industria construcțiilor”, explică Holy.

Marijuana este legală pentru uz recreativ și medical în Canada, Uruguay, Georgia și Africa de Sud. Unsprezece state americane și DC au legalizat și ele marijuana: Alaska, Washington, Oregon, California, Nevada, Colorado, Illinois, Michigan, Vermont, Massachusetts și Maine.

Utilizarea de canabis în scop recreativ este ilegală, dar decriminalizată conform acestui site de monitorizare în țări europene precum: Portugalia, Spania, Belgia, Olanda, Elveția, Italia, Cehia, Austria, Slovenia, Croația, Estonia și Moldova.

Foto: total-croatia-news.com / Edit: Protocolul Verde

Decriminalizarea consumului recreativ de canabis în Croația și legalizarea în scop medical

În conformitate cu legislația actuală în Croația, cultivarea sau vânzarea de canabis este considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea (minimum trei ani). Deținerea unei cantități mici de marijuana și alte droguri ușoare este considerată o infracțiune minoră care poate duce la o amendă de între 5000 și 20000 HRK (671 și 2682 EUR) în funcție de caz.

Începând cu 15 octombrie 2015, Ministerul Sănătății din Croația a legalizat oficial utilizarea medicamentelor pe bază de canabis în scopuri medicale pentru pacienții cu boli precum cancerul, scleroza multiplă sau SIDA.

Cu toate acestea, mulți încă se întreabă dacă nu cumva Croația este în continuare o societate prea conservatoare pentru legalizarea deplină a marijuanei recreative, însă Holy răspunde:

„Când am început să vorbesc despre asta acum câțiva ani, reacțiile au fost foarte negative, dar lucrurile s-au schimbat. Oamenii trebuie mai întâi educați și apoi își vor schimba atitudinile. Potențialul de dependență (de marijuana) este mult mai mic decât potențialul de dependență al nicotinei sau alcoolului. Și din câte știu, nimeni nu a murit din cauza unei supradoze de canabis natural. Cu toate acestea, există prejudecăți majore care sunt alimentate de interesele anumitor grupuri și industrii”, a concluzionat Holy.

Traducerea: Gabriela Naneș
Sursa: Total Croatia News

Please support my work by sharing: