2 iunie 2020

Cultura acvaponică

Please support my work by sharing:

Culturile acvaponice sau acvaponia sunt o îmbinare între piscicultură și agricultură. Mai exact este vorba de un ecosistem artificial, în miniatură, o simbioză între plante și pești, în care nutrienții necesari creșterii legumelor sunt obținuți natural din reziduurile produse din creșterea peștilor iar plantele ajută la filtrarea și oxigenarea apei peștilor.

Acvaponia oferă astfel atât o producție de pește dar mai ales o producție de legume bio ce pot fi valorificate pe piață în condiții avantajoase.

Culturile acvaponice sunt o noutate atât în lume cât și în România. Acvaponia a apărut ca un răspuns la problema legumelor bio, tot mai rare și mai scumpe dar și la cea a terenului agricol.

Spre deosebire de agricultura tradițională, acvaponia elimină din start o serie de dificultăți: problema terenului agricol (plantele nu cresc pe sol), a capriciilor vremii (cultura nu depinde de precipitațiile naturale), a îngrășămintelor (ele sunt naturale, oferite de pești, nu costa nimic în plus) și oferă un produs tot mai prețios: legume bio.

Cum funcționează?

Principiul obținerii unei culturi acvaponice este simplu și ingenios. Apa reziduală din bazinele peștilor irigă, cu ajutorul unei pompe, plantele care stau deasupra unui alt bazin, cu rădăcinile în apă, pe un pat de pietriș (sau alte materiale), după care se întoarce în bazinul cu pești într-un flux continuu. Astfel plantele primesc nutrienți iar apa peștilor este filtrată natural.

Dejecțiile peștilor conțin nitrați și bacterii care favorizează creșterea naturală și ecologică a legumelor.

Avantaj dublu: creștem și pești și zarzavaturi.

Acesta este pe scurt principiul de funcționare, în realitate pot fi utilizate diferite sisteme. În imaginea de mai jos aveți o schița simplistă a sistemului acvaponic:

Spațiul necesar diferă în funcție de mărimea culturilor. Poate fi începută și în sufragerie dacă sunteți deja pasionat de acvaristică, însă pentru o afacere în stil mare este de preferat să desfășurați această afacere în sere cu bazine piscicole adecvate.

În astfel de sisteme se pot obține culturi de salată, ardei, roșii precum și alte legume. Primii pași mai serioși în România în domeniul acvaponiei au fost făcuți în 2011, la Timișoara de către Miron Sergiu, un tânăr pasionat de culturi ecologice.

Prima recoltă a obținut-o în niște acvarii mai mari, în sufragerie. A fost mulțumit de rezultate astfel încât s-a hotărât să-și extindă activitatea și să investească în jur de 1500 euro, obținând rezultate încurajatoare.

Puteți vedea mai jos un scurt material video despre Miron Sergiu și pasiunea lui pentru acvaponie, material din care puteți vedea cum arată în realitate o salată crescută în acvariu.

În Vestul Europei, Japonia sau Australia, acvaponia este deja o ramură agricola în plină expansiune.

Pentru o producție destinată comercializării este necesar un spațiu adecvat cum ar fi solariile dar poate fi începută și ca un hobby pe balcon sau în alt spațiu al locuinței.

De ce este o afacerea de viitor?

În primul rând pentru că obține legume 100% ecologice. Cererea de alimente bio a crescut în ultimii ani și va continua să crească. Însă până acum legumele bio se obțineau greu și în cantități reduse, acvaponia poate rezolva acest inconvenient.

În al doilea rând pentru că nu ai nevoie de teren arabil, nici de mână de lucru scumpă pentru muncile agricole, nici de îngrășăminte și așa mai departe. Adică este mai ieftină decât agricultura tradițională.

Investiția inițială diferă în funcție de amploarea afacerii însă se poate pleca și de la 2000-3000 de euro, plus posibilitatea de a contracta fonduri europene destinate tinerilor fermieri cu idei inovatoare.

Acestea sunt principalele atuuri care plasează acvaponia printre afacerile viitorului.

Comunitatea noastră vă poate oferi sprijin cu informații în cazul în care doriți să începeți o astfel de afacere.

Please support my work by sharing: