Cum afectează marijuana somnul

469 Views

Nu este un secret că marijuana poate avea un efect puternic asupra somnului şi mulţi utilizatori dezvoltă un obicei de a fuma chiar înainte de culcare.

Marijuana este cunoscută cel mai bine pentru abilitatea sa de a induce somnolență. În plus, persoanele care fumează înainte de culcare raportează adesea o scădere a timpului necesar pentru a adormi.

O lipsă de vise este de asemenea frecvent raportată de către utilizatorii de marijuana pe timp de noapte, ceea ce demonstrează efectul unic al marijuanei asupra diferitelor etape ale somnului, în special somnul REM.

Somnul este unul dintre aspectele cele mai misterioase ale sănătății umane, iar oamenii de știință încă lucrează la separarea multor detalii. Cu toate acestea, zecile de ani de cercetare privind marijuana și somnul au relevat un număr de concluzii interesante.

Stadiile somnului

Pentru a înțelege cum marijuana afecteaza somnul, este important să înțelegem cum funcționează acesta.

În timpul somnului, ciclurile cerebrale trec prin diferite stadii de activitate, cunoscute sub numele de etape de somn. Cele două etape de bază ale somnului sunt miscarea rapidă a ochilor (REM) și mișcare non-rapidă a ochilor (NREM). Cu toate acestea, somnul NREM este defalcat în etape de la 1 la 3, în timp ce somnul REM este considerat stadiul 4. Visele apar de obicei în timpul somnului REM.

Etapa 1 – apare mai ales la începutul somnului şi durează între 5 și 10 minute. O etapă foarte ușoară de somn în care persoana poate fi trezită cu ușurință.

Etapa 2 – O perioadă de somn uşoară în care ritmul cardiac încetinește şi temperatura corpului scade. Durează aproximativ 20 de minute iar organismul se pregateşte să intre în somn profund.

Etapa 3 (somn cu unde lente) – este de asemenea cunoscută sub numele de somn profund, somn delta sau somn cu unde lente. Undele cerebrale şi fluxul sanguin sunt foarte lente iar persoana se poate simți dezorientată timp de câteva minute dacă este trezită.

Etapa 4 (somn REM) – Cea mai lungă etapă a somnului în care apar cele mai multe vise. Somnul REM este caracterizat de mișcarea ochilor, respirație și ritm cardiac crescute. Activitatea sporită a creierului în timpul acestei etape cauzează aşa zis “vise vii”, în schimb picioarele şi brațele sunt imobilizate. Combinaţia de emoție a undelor cerebrale şi paralizie musculară este motivul pentru care somnul REM este uneori menţionat ca somn paradoxal.

Cum afecteaza marijuana somnul

De-a lungul anilor, numeroase studii au încercat să stabilească impactul pe care marijuana îl are asupra somnului şi concluziile par să explice de ce tot mai mulți utilizatori aleg să fumeze înainte de culcare. Marijuana poate acționa ca un ajutor de somn prin scăderea cantităţii de timp necesar pentru a adormi.

Dar ce se intamplă după ce adormim? Interesant, studiile arată că marijuana poate afecta de asemenea diferitele etape ale somnului, în special somnul cu unde lente și somnul REM.

După cum se dovedește, somnul cu unde lente și somnul REM sunt oarecum interconectate. Studiile au descoperit ca ingestia de THC – compusul psihoactiv din marijuana – duce la o creștere în somn cu unde lente. O creștere în somn cu unde lente duce la o scădere a somnului REM, ceea ce explică de ce utilizatorii de marijuana experimentează mai puține vise.

O altă constatare interesantă este efectul de bumerang REM, care este observat frecvent atunci când utilizarea de marijuana este oprită. Caracteristicile comune ale unui recul REM sunt agitație și vise prea vii, rezultatul faptului că activitatea cerebrală în faza de REM este mai mare decât ar fi de obicei.

Ce înseamnă acest lucru pentru sănătatea ta

Luând totul în considerare, s-ar părea că utilizarea marijuanei pe timp de noapte are de fapt, ca efecte secundare, perturbarea somnului. Deși mulţi utilizatori văd un lucru negativ, cercetatorii sugerează de asemenea că marijuana ar putea oferi cateva beneficii de sănătate.

De exemplu, pentru a ajuta utilizatorii să adoarmă mai repede, efectul de marijuana asupra somnului cu unde lente poate fi privit ca benefic. Experții spun că efectele cele mai nocive ale privarii de somn sunt cauzate de somnul cu unde lente inadecvat. Cercetările au aratat că somnul lent redus poate fi un predictor puternic al tensiunii arteriale la barbaţii în vârstă. Astfel, utilizatorii care suferă de o lipsă de somn pot beneficia de folosirea marijuanei.

Faptul că celulele creierului sunt foarte active în timpul somnului REM sugerează că acest lucru nu joacă un rol important în repararea creierului. Mai mult, cercetările arată că privarea de somn REM nu are vreun impact asupra memoriei, iar unele studii arată că ar putea imbunatăţi chiar lipsa de memorie.

Per ansamblu, studiile au arătat că utilizarea de marijuana pe timp de noapte poate fi benefic pentru tratamentul tulburărilor de somn cum ar fi insomnia și apneea de somn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TOTUL DESPRE CANABIS

Intrând pe siteul www.comunitateaprocanabis.info certificați faptul că ați împlinit vârsta de 18 ani. Acest website oferă informații despre canabis.

Comunitatea Pro Canabis 2008-2019
error

Comunitatea Pro Canabis