1 iunie 2020

Cum se cultivă organic

Please support my work by sharing:

Ce înseamnă „organicˮ?

Creșterea organică presupune creșterea plantei folosind numai resurse biologice disponibile.

Creșterea organică profită de sursele de nutrienți diponibile în mediul natural și le permite ca acestea să fie descompuse în ceva ce planta poate absorbi cu ușurință.

Notă despre creșterea vegană: Există creșterea organică dar există și creșterea vegană. Creșterea vegană nu folosește niciun fel de produs de origine animală ci doar plante, fungi și minerale naturale ca surse de nutrienți.

Beneficii: Creșterea organică oferă un produs final mai fin și mai gustos. Nu sunt folosite chimicale periculoase iar spălarea la sfârșitul perioadei de înflorire nu este necesară. Creșterea organică poate fi mai ușoară decât creșterea normală la sol și este de obicei mult mai simplă decât creșterea hidroponică.

Costuri: Creșterea organică nu este ieftină. Este nevoie de multe produse pentru a îmbunătăți mari cantitati de pământ, sau pentru a fierbe ceaiuri de nutrienți, ceea ce poate fi destul de scump. Cu toate acestea prețurile sunt comparabile cu cele pentru achiziționarea unui set de nutrienți de cea mai bună calitate pentru creșterea normală la sol.

De ce organică?

Pentru că ar trebui să-ți pese!

Oriunde ai trăi, oriunde te-ai afla, nu avem nevoie să fim dependenți de un laborator care să fertilizeze și să cultive produse medicale uimitoare. Nutrienții făcuți în laborator conțin săruri care sfârșesc în apa scursă, care apoi sfârșește în ecosistemul nostru.

Oricum ai da-o, acele săruri anorganice poluează mările.

În plus, creșterea organică este foarte ușoară! Poți crește plante mai fine, cu un gust mai bun și un aspect minunat!

În creșterea organică a plantelor toate nuanțele apar în timpul înfloririi, astfel movul fiind mai mov, albastrul mai albastru! Damn, cu anumite soiuri soma, mugurii pot deveni chiar portocalii sau negrii complet! Asta se întâmplă în cazul creșterii a soiului Somango sau Soma Lavender.

Cum rămâne cu pH-ul?

Nu-ți fă griji, pe bune… nu-ți fă..

În creșterea organică ești dependent de sol și de compușii humici din acesta pentru a echilibra pH-ul. Dacă se cere ajustarea pH-ului, dacă se observă că nutrienții nu se mai absorb, atunci va trebui să te interesezi despre cum ți-ai putea regla pH-ul organic.

Niciodată nu încerca să ajustezi pH-ul până nu ești sigur că ceva nu este în regulă!

În creșterea organică „nu te legi la cap dacă nu te doareˮ. Dacă este nevoie de o ajustare, folosește surse organice de control a pH-ului.

În creșterea organică se hrănește pământul (nu planta) cu acești microbi și micro-flora. Acestea descompun nutrienții și cu ajutorul ciupercilor benefice le transmit rădăcinii, hrănind-o. Un mediu organic sănătos cu populații bune de bacterii benefice pot tolera orice soluție de nutrienți între 4.0-8.0 pH.

Atâta timp cât soluția de nutrienți și apa nu sunt cu mult în afara intervalului normal, pH-ul se va autoregla în zona rădăcinii prin intermediul materiei humice, a microbilor, a ciupercilor benefice și chiar prin sol.

Ai creat practic un majordom care mestecă mâncarea plantei în locul ei și care se asigură că are pH-ul potrivit. Acest „majordomˮ se numește micorize și dă plantei hrana de care aceasta are nevoie în schimbul glucozei.

Concluzie: Nu trebuie să vă reglați pH-ul deloc atunci când creșteți organic. Ecosistemul din amestecul organic ar trebui să aibă grijă de tot, atâta timp cât pH-ul rămâne în intervalul 4.0 – 8.0.

Creșterea organică: Diferite metode

Cea mai simplă cale de a crește organic este cu ajutorul unui amestec de super-sol și a unui recipient.

Unii crescători aleg să cultive „total organicˮ în timp ce alții se mulțumesc cu o cultivare „semi-organicăˮ.

Diferențele dintre creșterea organică și cea semi-organică sunt cât se poate de simple. Una dintre abordări presupune implicare directă pe când cealaltă este exact opusul.

Indiferent de metoda aleasă, nu sunt necesare ajustarile pH-ului. Singurul pH care contează este cel al solului.

Vă voi împărtăși metoda „tradiționalăˮ de creștere organică care implică amestecarea propriului super-sol.

Metoda organică de grădinărit: Compostarea propriului super-sol

Ideea de bază este de a lua un sol de bază și al îmbunătății cu nutrienți. Se încearcă crearea unui sol viu care să mimeze compoziția unui ecosistem prosper natural, unde viața și moartea lucrează în simbioză.

Există multe rețete pentru amestecarea solului, dar cea prezentată mai jos a fost cea cu cele mai bune rezultate în urma testelor de creștere a plantei și s-a dovedit că produce cei mai spectaculoși muguri organici.

Prepararea solului:

E nevoie de multă muncă dar este o muncă făcută cu drag!

NOTĂ IMPORTANTĂ: Această rețetă este pentru îmbunătățirea unui amestec de 8 saci de super-sol – dacă aveți nevoie de mai puțin pământ, împărțiți pur și simplu cantitatea din rețetă până la cea dorită și recalculați dozajul celorlalte ingrediente de care aveți nevoie.

De ce aveți nevoie:

8 saci mari de pământ de flori de bună calitate cu extract de coajă de nucă de cocos și micorize (13,6 kg fiecare sac ~108,8 kg în total) – Roots Organic Soil sau Sunshine Mix sunt ideale!

11,36-22,73 kg de vermicompost

2,27 kg de fertilizant Blood meal 12-0-0

2,27 kg de excremente de liliac 0-5-0

2,27 kg de fertilizant Fish Bone Meal 3-18-0

¾ de cana de sare Epsom (sau orice sare amară)

1 cană de piatră de var dulce

½ de cană de Azomit

2 linguri de acid humic (pulbere)

Perlit după „gustˮ – nu mai mult de 25%

Recomandare: 113,3 g micorize benefice – Roots Oregonism XL sau Great White Shark funcționează perfect – acestea aduc un plus de bacterii benefice pentru a accelera compostarea solului pentru ca acesta să dea cele mai bune roade

*** Dacă folosiți un sistem cu osmoza inversă, adaugați ½  de cană de calciu/magneziu pudră.

Pasul 1: Amestecați totul

Așterneți totul pe o foaie de cort cât mai uniform. Întindeți pământul, vermicompostul și perlitul prima dată în straturi egale. Apoi presărați în mod egal pe toata suprafața restul rectificatorilor (mai puțin sarea, dolomita, azomita și acidul humic și bacteriile benefice, de care este nevoie doar în cantități mici și care vor fi adăugate la final).

Amestecați totul foarte bine pentru a împiedica formarea de „puncte fierbințiˮ, iar așezând ingredientele corespunzător vă va ușura muncă de amestecare a super-solului.

Puteți folosi orice pentru a amesteca solul cum trebuie, chiar și picioarele, deși o sapă de grădinărit este o alegere bună.

Adăugați elementele mai mici care v-au rămas (sarea epsom, dolomita, azomita, acidul humic și bacteriile benefice).

Puteți asigura o distribuție egală împrăștiind pudrele deasupra întregii grămezi de pământ cât mai uniform posibil și apoi frământați cu picioarele sau mâinile (sau cu ce obiect folositi).

Pasul 2: Adăugați apă amestecului pentru a porni procesul microbian

Procesul de adăugare a apei inițiază procesul microbian care va descompune toți compușii organici și va inocula ciupercile benefice.

După ce ați amestecat totul este timpul să puneți amestecul într-un recipient și să-l udați.

Dacă nu aveți un recipient bun (cum ar fi un tomberon de gunoi) pentru a vă păstra super-amestecul cât timp se coace, îl puteți uda cât este încă întins pe foaia de cort, apoi s-o adunați cu tot cu amestec înăuntru.

Dacă alegeți să adunați foaia de cort cu tot cu amestec înăuntru, așezați-l în forma unui vierme, pentru a fi mai ușor de rulat.

Ideea e de a păstra amestecul atât umed cât și protejat. Dacă amestecul de super-sol nu este pus într-un recipient sau adunat în foaia de cort, acesta se va usca și tot procesul va fi stopat.

Pasul 3: „Gătireaˮ durează între 30-60 de zile

Timpul recomandat de „gătireˮ este de 30-60 de zile. Păstrați solul umed dar nu saturat de apă în tot acest timp.

Atenție la insecte!  Ați creat mediul perfect pentru ele.

Puncte bonus: dacă adăugați viermi în acest amestec, aceștia vor ajuta la aerarea acestuia. Râmele pot fi folosite și la plantare deoarece acestea nu sunt dăunători dacă trăiesc în recipiente de plantare (ghivece).

Pasul 4: Umpleți 1/3 până la 1/2 din ghiveci cu acest super-sol, umplând restul cu pământ netratat

Odată obținut amestecul de super-sol, umpleți 1/3 până la 1/2 din ghiveci cu acesta.

Umpleți partea de sus cu sol organic de bază netratat.

Faceți asta pentru a nu arde plantele sau clonele tinere cu prea mulți nutrienți și pentru a crea un rezervor de nutrienți de genul celor pentru cânepă la bază ce va duce la o explozie în creșterea plantelor.

Pasul 5: Începeți cultivarea!

Pasul 6: Mențineți super-solul organic cu ajutorul ceaiurilor din compost

Cea mai bună metodă de a menține creșterea organică este prin utilizarea ceaiurilor de compost, ceea ce va continua să adauge „chestii buneˮ în sol.

Când folosiți amestecuri de super-sol ca cel de mai sus, nu este nevoie de alți nutrienți în ceaiurile de compost! Ați adăugat deja nutrienții de care au nevoie plantele, compostul ajutând la adăugarea de „chestii buneˮ  pentru plante.

Stay safe, grow big, happy trip!


Please support my work by sharing: