2 iunie 2020

Femeile reacţionează diferit de bărbaţi atunci când fumează iarbă?

Please support my work by sharing:

Efectele canabisului sunt destul de previzibile, însă o mulțime de factori pot influența rezultatul final asupra organismului.

Prevalența consumului de canabis diferă ușor între bărbați și femei. Bărbații tineri tind să consume mai mult canabis decât femeile tinere, iar acest raport crește în continuare în rândul adulților. Modelele de utilizare diferă, de asemenea, în funcție de sex. Cercetătorii încearcă să identifice modul în care hormonii sexuali influențează sensibilitatea mamiferelor la substanțele psihotrope, incluzând canabisul, în timp ce variația consumului de canabis în rândul bărbaților și femeilor din diferite țări sugerează o influență de mediu și culturală. Pe lângă hormoni, există și alți factori potențiali legați de sex care determină consumul de canabis.

Bărbații par mai predispuși să folosească substanțe psihotrope decât femeile și în cantități mai mari. Când vine vorba de canabis, bărbații raportează de obicei efecte mai intense decât femeile și au mai multe șanse să dezvolte un fel de dependență psihică. Ca în cazul oricărei alte substanțe, factorii genetici și cei de mediu joacă un rol în modelele de utilizare a canabisului. Deși este clar că factorii genetici pot crește sau micșora riscul unui abuz, nu există dovezi de variante specifice de gene care să modifice sensibilitatea la canabinoide.

La ”Yale School of Medicine”, tratamentele sensibile la gen pentru dependența de tutun au descoperit că la bărbați, efectele răsplătitoare ale nicotinei joacă un rol mai important decât la femei, care par a fuma mai mult pentru a reduce stresul. La bărbați, dopamina este eliberată într-o parte a creierului asociată cu recompensa și întărirea. La femei, dopamina tinde să fie eliberată într-o zonă asociată cu comportamente ca răspuns la aporturile negative. Canabinoizii funcționează diferit de nicotină, dar rezultatul acestei cercetări ar putea să sugereze un fenomen mai larg. Într-adevăr, alte cercetări indică faptul că femeile sunt mai susceptibile să utilizeze canabisul din motive funcționale precum controlul durerii și al anxietății.

Cercetările susțin posibilitatea unui efect dimorf al canabinoizilor pe baza hormonilor sexuali. Interacțiunea strânsă a sistemului endocanabinoid cu hormonii sexuali oferă o bază biologică pentru diferențele sexuale în comportamente legate de recompensă și bunăstare care determină modelele de consum de canabis. Densitatea receptorului CB1 poate fi modificată de hormonii sexuali, care pot modula și nivelurile de endocannabinoizi și enzimele metabolizante ale acestora. Mai mult, descoperirea recentă că sarcenolona, ​​precursorul tuturor hormonilor steroizi, poate modula direct activarea receptorului canabinoid susține conceptul de legătură strânsă între hormonii sexuali și sistemul endocanabinoid.

Multe femei raportează senzații și încredere sporită după ce au consumat canabis. Ca efect secundar, se pare că femeile sunt mai susceptibile să sufere modificări vizuale temporare și deficiențe de memorie după ce au consumat canabis. Mai mult, un studiu din 2015 realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins (Johns Hopkins University School of Medicine) a urmărit să înțeleagă diferența dintre simptomele de retragere a canabisului între bărbați și femei. Femeile au raportat mai multe simptome și un nivel global mai mare de disconfort decât bărbații, care suferă de simptome tipice precum iritabilitate, neliniște și disconfort gastrointestinal.

Studiile efectuate pe șobolani arată că hormonul estradiol poate modula sistemul endocanabinoid, al cărui feedback influențează apoi producția de estradiol. Șobolanii de sex feminin au niveluri diferite de endocanabinoizi și receptori mai sensibili decât bărbații din zonele cheie ale creierului legate de controlul mișcării, comportamentul social și filtrarea aportului senzorial, cu modificări semnificative de-a lungul ciclului menstrual.

Prin urmare, interacțiunile dintre sistemul endocanabinoid și producția de dopamină din creier sunt dependente de sex și, prin urmare, ar putea influența, de asemenea, sentimentele de „plăcere” și „recompensă” induse de canabinoizi. Alte experimente au descoperit că efectele care reduc durerea cu THC sunt mai eficiente și la șobolani de sex feminin.

Indiferent de influența ciclurilor hormonale, s-a demonstrat că disponibilitatea receptorilor CB1 este mai mică la bărbați. Aceste diferențe cantitative în sistemul endocanabinoid ar putea contribui la diferențe de efecte și modele de utilizare între bărbați și femei. Se pare că bărbații nu au nevoie de pauze de toleranță la canabis la fel de des ca și femeile.

Aceste rezultate științifice preliminare ne ajută să înțelegem diferențele potențiale ale efectelor și modelelor de utilizare a canabisului între bărbați și femei. Nu știm exact de ce sau cum să beneficiem de această distincție – cel puțin nu încă.

Studiile controlate la om sunt încă limitate. Cele mai multe dintre diferențele de sex pe care le puteți găsi sunt probabil influențate de factori externi. Cu toate acestea, decalajul dintre utilizarea socială, medicală și personală a canabisului dintre bărbați și femei este în scădere și ne așteptăm ca mai multe cercetări să apară în curând. Astăzi, tot ce putem să teorizăm este că mecanismele care conduc aceste diferențe rezidă în disponibilitatea receptorilor canabinoizi, în procesele de metabolizare, în hormoni sau într-o combinație a celor trei.

Disclaimer:
Acest conținut este în scop educațional. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din sursele mai jos menționate:

The Modulating Role of Sex and Anabolic-Androgenic Steroid Hormones in Cannabinoid Sensitivity https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Sex differences in cannabis withdrawal symptoms among treatment-seeking cannabis users. – PubMed – NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
How important are sex differences in cannabinoid action? https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Sex Differences in Cannabis Use and Effects: A Cross-Sectional Survey of Cannabis Users https://www.ncbi.nlm.nih.gov


Please support my work by sharing: