31 mai 2020

Iată toate avantajele ierbii Vol. 2: Menținerea sănătății inimii, tratamentul bolii Alzheimer și a fibromialgiei

Foto: CPC

Please support my work by sharing:

Canabisul prezintă multiple proprietăți terapeutice plecând de la cele neuroprotective, continuând cu îmbunătățirea sănătății mentale până la tratarea banalelor migrene. Iată doar câteva din căile prin care această plantă acționează în cazul Alzheimerului, menținerea sănătății inimii și tratarea fibromialgiei.

Așa cum relatam și în primul articol din această serie, canabisul are un impact major asupra sănătății mentale ajutând la reducerea anxietății și a deficienței cognitive la pacienții cu tulburări de anxietate socială generalizată. De asemenea, relatam că proprietățile plantei dezvăluie posibilități promițătoare pentru dezvoltarea unui potențial tratament al problemelor digestive, articulare, durere și alte afecțiuni interne.  

Ei bine, asta nu este tot întrucât cercetările continuă să scoată la iveală un lung set de alte beneficii și proprietăți medicale ale canabisului.

În acest articol ne vom concentra pe studiile care cercetează modul în care canabisul și medicamentele obținute din canabis pot impacta bolile neurodegenerative, problemele cardiace, durerile de cap cauzate de migrene și fibromialgia.

Bolile neurodegenerative

Foto: merryjane.com

Potențialul de a trata bolile neurodegenerative este unul din motivele pentru care canabisul primește o atenție din ce în ce mai sporită din partea comunităților științifice din întreaga lume.
Aceste afecțiuni debilitante provoacă moartea sau degenerarea progresivă a celulelor nervoase, pot genera demență și probleme de mobilitate cunoscute sub denumirea de ataxie.
Există pacienți cu afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson, care au folosit canabis pentru ameliorarea simptomelor cauzate de aceste afecțiuni pe perioade lungi de timp de peste 1 an. Și iată că, în prezent, în baza studiilor fundamentate pe experiențele și rezultatele acestor pacienți, se conturează dovezi științifice solide conform cărora proprietățile canabisului oferă speranțe majore în tratamentul bolilor neurodegenerative.

Un studiu realizat în 2006 relevă faptul că activarea receptorului CB2 la cobai cu scleroză laterală amiotrofică (ALS), prin folosirea unui compus cunoscut sub numele de AM1241, a demonstrat  o îmbunătățire a funcției motorii și o creștere a ratei de supraviețuire a neuronilor motori. Cercetătorii au descoperit că, atunci când AM1241 a fost administrat la debutul tremorurilor, a încetinit evoluția bolii și a întârziat pierderea funcției motorii. 
Unul dintre markerii patologici cheie în tulburările neurogenerative prezente în Boala Alzheimer  este agregarea peptidelor numite beta-amiloide (Aβ), care formează plăci proteice în țesutul creierului responsabil cu memoria și cogniția.

Foto: merryjane.com

Într-un alt studiu, cercetătorii au descoperit că THC-ul previne agregarea și inhibă producția unei enzime care generează activarea procesului de agregare a beta amiloidelor.

Există dovezi solide și cu privire la potențialul canabisului în tratarea bolii Parkinson – afecțiune neurodegenerativă care debilitează și sistemul motor. Cercetările efectuate în 2001 confirmă acțiunea canabinoizilor în reducerea tremorului asociat cu tulburările motorii induse de levodopa, un precursor al dopaminei utilizat în tratarea bolii Parkinson.

O altă afecțiune neurodegenerativă ereditară și de obicei fatală, cunoscută sub numele de Boala Huntington generează o pierdere progresivă a celulelor creierului, provocând deteriorarea abilităților fizice și mentale. Studii relativ recente arată că pierderea receptorilor CB2 în regiunea ganglionilor bazali ai creierului este un factor patogen crucial al bolii Huntington. Deoarece canabinoizii activează receptorii CB2, acțiunea canabisului în tratamentul acestei boli considerate incurabile, conturează un potențial tratament.
De asemenea, proprietățile terapeutice ale canabisului se arată promițătoare și în cazul leziunilor cerebrale. Un studiu brazilian realizat pe cobai în anul 2013 confirmă faptul că CBD-ul ajută neurogeneza, în special într-o zonă a creierului cunoscută sub numele de hipocamp. Un alt studiu al accidentelor legate de muncă ce a fost publicat în Revista internațională de psihofarmacologie  din 2014, notează că persoanele cărora li se administrase THC sau care consumaseră THC și îl aveau în organism, aveau șanse de peste 80% să supraviețuiască unui traumatism cranian sever față de cei care nu aveau THC în organism.  Alte cercetări includ studii care prezintă un potențial beneficiu al canabisului în tratamentul leziunilor existente în măduva spinării.

Boli cardiovasculare

Foto: aedsuperstore.com

Canabisul poate susține sănătatea cardiovasculară. Un studiu timpuriu a descoperit că pacienții cu hipertensiune au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale după inhalarea de marijuana. Cercetările efectuate pe cobai în 2013 au stabilit că activarea receptorului CB1 ar putea oferi protecție împotriva insuficienței cardiace cronice. De asemenea, un alt studiu realizat în 2012 tot pe cobai a descoperit că inhalarea canabisului ar putea agrava unele simptome cardiovasculare dar, totodată, marijuana consumată în alte moduri a redus progresul artrosclerozei.

Migrenele și fibromialgia

Foto: merryjane.com

Sistemul endocanabinoid poate fi cheia tratamentelor pentru migrene și alte tipuri de dureri de cap.
Cercetări publicate în jurnalul Neurologie experimentală în 2010, au punctat faptul că activarea sistemului endocanabinoid „ar putea reprezenta un instrument terapeutic promițător pentru reducerea atât a componentelor fiziologice cât și ale celor inflamatorii ale durerii care sunt implicate în episoadele de migrenă.”

Alte cercetări au arătat că și persoanele care se luptă cu fibromialgia pot beneficia de proprietățile canabisului. Fibromialgia este o afecțiune cronică ce se caracterizează prin dureri acute în întregul corp însoțite de stări de oboseală, somnolență, schimbări bruște de dispoziție și probleme de memorie.
Un studiu din 2011 relevă faptul că bolnavii de fibromialgie care au consumat canabis au manifestat o reducere a simptomelor care includ rigiditatea musculară, calmarea durerilor și, drept urmare, s-au bucurat de îmbunătățirea calității vieții.

Foto: merryjane.com

Având în vedere toate plusurile pe care vi le-am prezentat în primele două părți ale acestei serii despre beneficiile medicale ale canabisului, vă vine să credeți că mai urmează încă multe? Mai urmează! În partea a treia vom analiza cercetările care evidențiază rolul canabisului în tratarea cancerului, epilepsiei, astmului și multe altele. 

Distribuiți acest material pentru a afla cât mai multă lume despre potențialul canabisului pe plan medical!

Traducerea: Gabriela Naneș
Sursa: merryjane.com


Please support my work by sharing: