2 iunie 2020

Iată toate avantajele ierbii Vol. 3: tratarea cancerului, a epilepsiei și menținerea sănătății sexuale

Please support my work by sharing:

Canabisul are o serie de beneficii medicinale, de la reducerea dimensiunilor tumorilor maligne, refacerea și protecția ficatului în lupta cu cancerul până la calmarea convulsiilor specifice epilepsiei și menținerea sănătății sexuale. În acest articol vă prezentăm doar câteva din căile prin care această plantă acționează în tratarea cancerului, epilepsiei și organelor sexuale.

După cum am aflat în primele două articole din această serie, cercetările științifice subliniază din ce în ce mai clar proprietățile benefice ale canabisului în tratarea unui număr impresionant de afecțiuni grave.

În Volumul 1, am vorbit despre efectul canabisului în reducerea anxietății, stresului, depresiei și al durerii asociate cu boala Crohn și Sindromul Colonului Iritabil (IBS) precum și impactul favorabil pe care îl are asupra sistemului digestiv, osos și articular.

În Volumul 2, am analizat rolul pe care îl are în menținerea sănătății cardiovasculare, tratamentul bolii Alzheimer precum și alte boli neurodegenerative, a fibromialgiei și migrenelor.

În volumul 3, vom discuta despre modul în care canabisul poate ajuta bolnavii de cancer, astm, boli hepatice, afecțiuni sexuale și alte probleme de sănătate.

Canabisul este inamicul cancerului

Foto: marryjane.com

Există tone de studii cu privire la potențialul acestei plante de a trata cancerul, acest aspect fiind motivul principal pentru care canabisul este atât de intens studiat.

Una dintre cele mai recente analize efectuate în Israel, țară care se află pe un loc fruntaș la capitolul cercetărilor în materie de cancer, s-a soldat cu elaborarea unui set de extracte din canabis despre care israelienii susțin că pot trata și combate cancerul. În cadrul acestor cercetări au fost analizate 12 tipuri de neoplazii și modul în care diferite tipuri de extracte din canabis acționează asupra celulelor corespondente.
În timp ce o parte din extractele folosite au manifestat un efect infim asupra celulelor canceroase, trei din cele 12 extracte – cu cea mai ridicată concentrație de THC – au generat diminuarea tumorilor cu 37% – 51% într-un interval numai de 24 de ore.

Dacă majoritatea cercetărilor științifice anterioare s-au concentrat pe utilizarea canabinoizilor cum sunt THC și CBD în mod separat pentru stoparea și combaterea cancerului, acest studiu, s-a bazat pe utilizarea întregului spectru de compuși ai plantei concomitent.

„Planta de canabis conține peste 100 de fitocanabinoizi și alte sute de componente”, au subliniat cercetătorii. „Efectele biologice și interacțiunea acestor compuși din canabis nu sunt pe deplin înțelese și totuși, determină efectele terapeutice ale plantei.”

Un alt studiu din 2013 a descoperit că atunci când extractele de canabis includ toți compușii plantei, acestea pot inhiba sinergic creșterea celulelor în cazul leucemiei.
De asemenea, o serie cercetări pe cobai publicate în 2006 confirmă acțiunea antitumorală a canabisului, acesta dovedindu-se eficient în stoparea răspândirii și dezvoltării celulelor în cancerul pancreatic.

În 2011, în Italia s-a desfășurat un studiu pe cobai care confirmă efectul CBD-ului în reducerea polipilor și a tumorilor precum și în prevenția degradării ADN-ului prin oxidare în cazul cancerului la colon.

Într-un studiu din 2015, s-a descoperit că CBD-ul inhibă creșterea tumorii în cazul cancerului mamar triplu-negativ, una dintre cele mai agresive neoplazii. Iar în 2014, cercetările au demonstrat că THC-ul și CBD-ul ar putea opri multiplicarea celulelor canceroase în cazul gliomului, una dintre cele mai severe forme de cancer la creier. Același studiu relevă faptul că efectul canabisului a fost potențat de acțiunea tratamentelor oncologice cu radioterapie.

Cercetări europene publicate în 2013 au descoperit că anandamida, endocanabinoidul analog THC-ului, inhibă creșterea tumorilor la pacienții cu melanom, o formă agresivă a cancerului de piele. Împreună cu ingerarea acesteia, aplicarea topică este cea mai bună metodă de a trata diverse forme de cancer de piele.

Foto: sfweekly.com

În 2015, o analiză a aproape 85.000 de fișe medicale a relevat faptul că administrarea canabisului este asociat cu o reducere de 45% în cazul riscului de cancer la vezica urinară.  Această analiză a vizat exclusiv fișe aparținând bărbaților de diferite etnii cu vârste cuprinse între 45 și 69 de ani.

Mai mult decât atât, un studiu spaniol realizat pe cobai și publicat în 2009, a descoperit că un activator sintetic al receptorului CB2 a oprit multiplicarea celulară în cazul cancerului de prostată.

Odată studiate informațiile expuse până aici, înțelegem valoarea incontestabilă a canabisului în combaterea și prevenția cancerului. Însă eficiența sa se manifestă chiar și prin ameliorarea efectelor debilitante și neplăcute ale chimioterapiei. De asemenea, poate ajuta la stimularea apetitului bolnavilor de cancer, permițându-le să mănânce alimente și să-și restabilească vitalitatea.

Canabisul în tratarea hepatitei, astmului și glaucomului

Foto: leafsience.com

Beneficiile canabisului se extind și asupra altor aspecte ale sănătății interne pornind de la tratarea problemelor hepatice sau renale și continuând cu protecția sănătății oculare.

Studiile efectuate pe parcursul a zeci de ani subliniază calitățile terapeutice ale acestei plante în tratarea unui complex atât de vast de afecțiuni încât putem afirma că este un instrument ideal pentru atingerea sănătății holistice generale.

Spre exemplu, un studiu realizat în 2011 arată că CBD-ul poate induce moartea celulelor stelate hepatice, un factor major în creșterea și dezvoltarea fibrozei hepatice. 

În 1976, un alt studiu demonstra că THC-ul este un bronhodilatator foarte eficient, îmbunătățind seminificativ funcția pulmonară la pacienții cu astm. Cu toate că există voci care susțin că ar putea fi nociv pentru plămâni, utilizat în forma potrivită, canabisul se poate dovedi un aliat de nădejde în ameliorarea și combaterea afecțiunilor la plămâni.

Un studiu realizat în 2015 relevă potențialul canabisului de a reduce convulsiile la pacienții cu epilepsie, în special pentru formele rezistente la terapiile alopate. Sindromul Dravet și sindromul Lennox-Gastaut sunt două dintre cele mai cunoscute forme de epilepsie rezistente la tratament. Din nefericire, aceste boli au un impact devastator asupra copiilor, deoarece majoritatea care au aceste probleme nu trăiesc, de obicei, până la maturitate. Cu toate astea, datorită impactului pozitiv pe care canabisul îl are asupra convulsiilor, există familii care trăiesc vieți aproape normale cu toate că se confruntă cu această problemă.
O altă utilizare populară a canabisului medicinal este tratarea glaucomului, una dintre principalele cauze ale orbirii la nivel mondial. Timp de zeci de ani, persoanele cu această afecțiune a ochilor au folosit cannabis pentru a gestiona simptomele dureroase. Un studiu publicat în 2004 a descoperit eficiența canabinoizilor în reducerea presiunii interoculare, care poate genera dureri supărătoare sau chiar insuportabile pentru cei care suferă de această afecțiune. În prezent, canabisul este printre puținele tratamente care asigură o ameliorare pentru efectele glaucomului.

Rolul canabisului în tratarea problemelor ginecologice și optimizarea vieții sexuale

Foto: allure.com

Beneficiile pentru sănătate ale canabisului acoperă chiar și capitolul vieții sexuale. Cercetările arată că un consum moderat și responsabil de canabis poate duce la creșterea libidoului în cazul bărbaților. Totodată, trebuie menționat faptul că un consum excesiv sau chiar cronic poate genera scăderea libidoului atât la femei cât și la bărbați.  Astfel, înainte de a vă trezi inapți de acțiune, este bine să țineți cont de informațiile și sfaturile incluse în acest articol. Moderația este cheia succesului în orice activitate.

Alte potențiale utilizări ale canabisului includ tratamentul bolilor infecțioase cum sunt malaria și herpesul.

În concluzie, deși acest articol enumeră o lungă serie de studii care explorează beneficiile canabisului pentru sănătate, el este departe de a fi complet. Există zeci de mii de lucrări științifice scrise pe această temă și mai urmează încă multe, în mare parte, stimulate de accelerarea legalizării acestei plante în tot mai multe țări din întreaga lume.

La secțiunea Testimoniale de pe website-ul nostru se găsește o serie de articole despre persoane care s-au vindecat complet, parțial sau se bucură de o mai bună calitate a vieții cu ajutorul canabisului.

Cu cât se adună mai multe dovezi științifice care atestă potențialul medical al canabisului cu atât autoritățile vor fi forțate să cedeze presiunii, indiferent de motivele pentru care întârzie accesul bolnavilor la tratamente eficiente, naturale și neinvazive.

Volumul 4 va aduce informații și noutăți despre rolul canabisului în tratarea psoriazisului, combaterea insomniilor precum și efectul benefic pe care îl are în ameliorarea simptomelor specifice autismului.

Distribuiți acest material pentru a afla cât mai multă lume despre potențialul canabisului pe plan medical!

Traducerea: Gabriela Naneș

Surse: merryjane.com, International Institute of Anticancer Research, American Association for Cancer Research, Springer Nature, National Library of Medicine, Science Direct, Nature.comTaylor & Francis Online, BMJ Journals, Sage Journals, Protocolul Verde


Please support my work by sharing: