lun. mart. 30th, 2020

Iată toate avantajele ierbii Vol. 4: protecția împotriva efectelor neurodegenerative la pacienții cu HIV

Foto: CPC

Please support my work by sharing:

Unul dintre simptomele mai puțin cunoscute ale virusului HIV este neurodegenerarea – un proces lent dar progresiv al sistemului nervos. Noi studii atestă faptul că extractele din canabis pot încetini sau chiar preveni efectele degradante ale virusului HIV asupra creierului.

După cum am aflat în primele trei articole din această serie, studiile relevă tot mai mult proprietățile benefice ale canabisului în tratarea unui număr impresionant de afecțiuni grave.

În Volumul 1 am vorbit despre efectul canabisului în reducerea anxietății, stresului, depresiei și al durerii asociate cu boala Crohn și Sindromul Colonului Iritabil (IBS) precum și impactul favorabil pe care îl are asupra sistemului digestiv, osos și articular.

În Volumul 2 am analizat rolul pe care îl are în menținerea sănătății cardiovasculare, tratamentul bolii Alzheimer precum și alte boli neurodegenerative, a fibromialgiei și migrenelor.

În Volumul 3 am discutat despre modul în care canabisul poate ajuta bolnavii de cancer, astm, boli hepatice, afecțiuni sexuale și alte probleme de sănătate.

De această dată vom vorbi despre beneficiile dovedite de studii, pe care canabisul le are în ameliorarea unor simptome cu care se confruntă bolnavii de SIDA. 

Virusul HIV și procesul de îmbătrânire au un lucru în comun: ambele pot deteriora iremediabil sistemul nervos. Însă este posibil ca extractele din canabis să poată opri atât procesul de îmbătrânire cât și efectele degenerante ale virusului HIV asupra creierului.

Un nou studiu publicat recent în Jurnalul Sindromului Deficienței Imunității Dobândite relevă faptul că pacienții cu HIV care au consumat canabis prezintă o deficiență cognitivă semnificativ mai mică în comparație cu pacienții cu HIV care nu au consumat canabis.  

Cercetătorii au colectat date de la 679 de persoane infectate cu HIV și 273 de persoane care nu aveau virusul. Vârstele participanților au fost cuprinse între 18 și 79 de ani. Cercetătorii au evaluat apoi fiecare participant pentru a verifica stadiul în care se aflau funcțiile creierului, starea generală de sănătate și medicamentele pe care le luau în momentul respectiv (aprobate sau nu de FDA).

Până la sfârșitul studiului, cercetătorii au descoperit că toți pacienții cu HIV care consumau regulat canabis prezentau un risc cu 53% mai mic de dezvoltare a deficiențelor cognitive specifice bolii, în comparație cu persoanele bolnave de SIDA care nu consumau canabis.

Cum ar putea canabisul să aibă un impact atât de însemnat asupra unei boli pentru care medicina modernă nu a reușit niciodată să găsească un tratament aplicabil?

Foto: merryjane.com

În urma studiilor, cercetătorii au concluzionat: „Un posibil mecanism al acestui rezultat este efectul antiinflamator al canabisului, care poate fi deosebit de important” pentru persoanele cu HIV. Ei au menționat că sunt necesare „investigații suplimentare” pentru a înțelege mai bine cum ar putea funcționa canabisul ca și neuroprotector în cadrul medicației pentru HIV. 

Virusul poate provoca degenerarea neuronală, chiar dacă țintește doar celulele imune umane, nu și nervii sau celulele creierului. Prezența HIV în creier declanșează inflamația din cauza toxinelor eliberate atât de virus, cât și de celulele imune pe care le distruge. Neuronii sunt incredibil de fragili iar inflamația constantă în creier determină degradarea lor și, în cele din urmă, moartea. Tulburările neurocognitive asociate cu HIV pot afecta permanent memoria, coordonarea motorie, reflexele naturale, vorbirea și echilibrul emoțional.  

Dacă boala progresează și mai mult, se poate ajunge la complexul de demență SIDA, o afecțiune care este asemănătoare cu o încrucișare între Parkinson și Alzheimer, ambele afectând de obicei doar persoanele vârstnice. În etapele finale ale bolii, pacientul intră într-o stare vegetativă, devine incapabil să se mai miște sau să comunice cu ceilalți. 

Cu toate acestea, în țările industrializate, cum este și SUA, medicamentele anti-retrovirale administrate imediat pot împiedica virusul să se dezvolte în SIDA – presupunând că individul își poate permite medicația recomandată care ajunge la niște costuri greu de suportat chiar și pentru o persoană cu venituri medii.

Astfel, având în vedere că extractele de canabis s-au dovedit eficiente atât ca puternice neuroprotectoare cât și în ameliorarea altor simptome specifice HIV, ele ar trebui incluse ca și componente esențiale în regimul farmaceutic standard pentru HIV/SIDA.

Poate că unii dintre voi au auzit de Mary Jane Rathbun (22 decembrie 1922 – 10 aprilie 1999), cunoscută sub numele de Brownie Mary, o faimoasă activistă pentru legalizarea canabisului medicinal în SUA. Mary a devenit cunoscută pentru prepararea și distribuirea de brownies cu canabis pacienților bolnavi de SIDA în perioada în care lucra ca voluntar la un spital din San Francisco. Brownies-urile cu canabis pregătite de ea s-au dovedit foarte eficiente în ameliorarea stării pacienților din spital.

Foto: bonappetit.com

Împreună cu activistul Dennis Peron, Brownie Mary a militat pentru legalizarea canabisului pentru uz medical și a ajutat la impunerea a două petiții pentru atingerea acestui obiectiv în California și San Francisco.
De asemenea, a contribuit la înființarea primului dispensar medical pentru canabis din Statele Unite.
A fost arestată de trei ori, acest lucru aducând o atenție sporită din partea mass-mediei locale și internaționale asupra mișcării de legalizare a canabisului medicinal în SUA.
Aspectul ei de bunicuță i-a atras simpatia publică și a ajutat la succesul cauzei. Totodată, a subminat tentativele de urmărire penală pentru posesie de canabis, inițiate de avocații oficiali ai orașului San Francisco.

În cele din urmă, autoritățile i-au permis să distribuie celebrele brownies cu canabis persoanelor bolnave de SIDA.

Activitatea lui Brownie Mary a generat interesul comunității medicale pentru canabis și a motivat cercetătorii să propună primele studii clinice pentru analiza efectelor canabinoizilor la adulții infectați cu HIV.

În ciuda greutăților și persecuțiilor din partea autorităților și societății, Brownie Mary a continuat să lupte pentru drepturile oamenilor de a se trata și să gătească brownies-urile cu canabis pentru bolnavii de SIDA, până în ziua în care s-a stins.

Distribuiți acest material pentru a afla cât mai multă lume despre potențialul canabisului pe plan medical!

Traducerea: Gabriela Naneș

Surse: merryjane.com, avert.org, healthline.com, National Library of Medicine, bonappetit.com


Please support my work by sharing: