Legalizarea canabisului în scop medicinal, adoptată tacit azi de Senat

Distribuie

Proiectul de lege care prevede legalizarea activităților de cultivare, recoltare și comercializare a canabisului în scopuri medicinale în România este adoptat tacit, după ce senatorii nu l-au votat în termenul legal. Constatarea acestui fapt a fost făcută în ședința de azi a Senatului, documentul îndreptându-se acum către votul decisiv al deputaților.

Propunerea legislativă privind regimul juridic al plantei canabis, al substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, utilizate în scop medical a fost adoptat tacit de Senat, lucru ce a fost consemnat azi, în ședința plenară a senatorilor. Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să primească votul decisiv al deputaților și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Scopul proiectului e să facă posibilă cultivarea, recoltarea și comercializarea plantei exclusiv pentru scopuri medicinale. În eventualitatea în care proiectul va fi adoptat, pacienții vor putea găsi în farmacii medicamente, calmante și preparate din planta de canabis, eliberate doar pe bază de prescripție medicală și utilizând un formular special, conform proiectului de lege.

Prescrierea medicală s-ar face în baza unor formulare speciale, securizate, sau în condici de prescripții medicale destinate exclusiv acestui scop. Prescrierea medicală va putea fi făcută atât în cadrul unităților sanitare umane, cât și în cele veterinare.

Potrivit textului proiectului de lege, tratamentele pe bază de canabis vor putea fi prescrise pentru a scădea durerea cronică (în special în cazul pacienților care suferă de cancer) sau pentru a determina creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate, simptome asociate cu HIV/SIDA.

Încă din martie, autoritățile din România luau în calcul legalizarea plantei de canabis ca terapie adjuvantă pentru bolile cronice, după ce s-a observat că poate fi folosită cu succes în cazul epilepsiilor rare (sindromul Dravet și Lennox-Gastaut). Această măsură ar aduce țara noastră în rândul mai multor state din Europa și din lume care au legalizat deja planta în scopuri medicinale.


Sursa: avocatnet.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *