Dum. feb. 16th, 2020

Mary Jane Rathbun, femeia care a făcut istorie cu delicioasele ei ‘Pot Brownies’

Please support my work by sharing:

Mary Jane Rathbun, la prima vedere, arăta doar ca o bunicuță. Cu părul roșcat, ochelari groși și o vestă comodă. Însă, la o inspecție mai atentă, puteți observa, de asemenea, un pumn încleștat, o farfurie cu brownie, și frumos aranjat pe vestă, o frunză de marijuana care de altfel era și semnătura ei, “Brownie Mary”.

Născută într-o familie catolică și crescută în Midwest, Rathbun nu părea să-i pese prea mult de convenție.

“A mers la școala catolică, a vorbit cu o călugăriță și a renunțat rapid după care a plecat pentru a deveni o chelneriță pentru tot restul vieții”, a spus Brit Smith la un episod recent al podcastului său, Blunt Talk.

Merită menționat că Rathbun nu este creditată cu popularizarea brownie-urilor (și este imposibil de aflat cine le-a „inventat”). Destul de ciudat, rețeta nu conținea deloc ciocolată – în schimb avea curmale, nuci, smochine, zahăr, un amestec de condimente și, desigur, canabis.

În 1974, o chelneriță în vârstă de 54 de ani, pe nume Mary Jane Rathbun a devenit cunoscută în San Francisco pentru faptul că vindea brownies.

Cererea era atât de mare încât Rathbun vindea sute de brownie-uri în Castro, un cartier din San Francisco. În 1981, a fost raportat primul caz de SIDA care a fost descris inițial drept „Pneumonia bărbaților gay”. A fost începutul epidemiei de SIDA.

Pe măsură ce popularitatea brownie-urilor sale și a panicii din jurul epidemiei a crescut, Rathbun a început să atragă atenția poliției. La începutul anilor ’80, Rathbun a fost arestată pentru prima dată. În timpul unui raid în 1981 asupra casei sale, poliția a confiscat peste 18 kilograme de marijuana, toate fiind donate de cultivatori.

Rathbun a primit drept pedeapsă sute de ore de muncă în folosul comunității ca urmare a primei arestări, pe care a ales să o petreacă cu pacienții cu SIDA – lucru pe care probabil l-ar fi făcut oricum. Toate acestea au captat și atenția titlurilor naționale de ziare, și așa s-a ales cu celebra poreclă: Brownie Mary.

În ciuda arestărilor, Brownie Mary a continuat să facă brownies, deoarece a observat că brownies-urile au ajutat la reducerea grețurilor și a pierderii de apetit suferite de bolnavii de SIDA și de cancer.

„Fac aceste minunății pentru pacienți, mai ales pentru cei aflați pe chimioterapie”, a declarat Brownie Mary pentru LA Times, după o altă arestare în 1992. 

Dar Brownie Mary nu s-a oprit doar la a face brownies. În 1991, a făcut o campanie, recomandând statului California să restabilească marijuana pe lista medicamentelor disponibile. O campanie care a avut un mare succes.

În 1992, ea l-a ajutat pe Dennis Peron să deschidă primul dispensar medical: Clubul cumpărătorilor de canabis din San Francisco.

În 1996, a luptat pentru Legea Compasională (Propunerea 215) în California, din nou, cu succes.

Această lege a oferit pacienților din California, inclusiv celor cu cancer, SIDA, artrită și durere cronică, dreptul „de a obține și de a folosi marijuana în scopuri medicale atunci când tratamentul convențional era fără rezultate”.

În același an, a fost co-autor cărții: Brownie Mary’s Marijuana Cookbook and Dennis Peron’s Recipe for Social Change.

Mary Jane Rathbun a murit în 1999. Zece state (inclusiv Washington D.C.) au legalizat de atunci marijuana în scop recreativ, în timp ce 33 de state au legalizat-o în scop medical. Deși nu va ajunge niciodată să sărbătorească aceste victorii, este imposibil să nu-i recunoaștem activismul și compasiunea neobosită în această comunitate a canabisului.

“Brownie Mary a fost o eroină în acea vreme, într-o lume cu puțini eroi”, a spus prietenul și avocatul ei, Larry Bittner.

Știi vreo rețetă de brownies? Împărtășește cu noi, lasă un comentariu pentru cititorilor CPC și arată-le cum se fac aceste minunate deserturi!

Sursa: food52.com

Please support my work by sharing: