31 mai 2020

Mișcarea Pro-Canabis „LGN” spune că legalizarea în Indonezia este „foarte posibilă”

Please support my work by sharing:

Situat între oceanele Indian și cel Pacific, Indonezia este cea mai mare țară insulară de pe planetă. Acasă pentru mai mult de 240 de milioane de oameni, arhipelagul plin de soare este bogat în cultură, plin de natură și scăldat de o scenă culinară care rivalizează cel mai mult. Dar există un lucru care lipsește din țara din sud-estul Asiei, iarba.


Guvernul indonezian ar putea lăsa niște bani serioși pe masă dacă nu va urma pașii Thailandei; canabisul medical a fost legalizat în Regatul Thailandei în data de 26 decembrie 2018. Prevăzut că va atrage 661 de milioane de dolari americani (USD), până în 2024, industria este într-un început destul de grozav. Atât de mult, încât susținătorii canabisului thailandez fac de asemenea eforturi pentru legalizarea recreativă.

Dezvoltarea canabisului se întâmplă și în alte părți din Asia; iarba ar putea fi ilegală în China, dar producătorii chinezi de CBD furnizează cumpărătorilor de peste mări substanța non-psihoactivă, care ar putea aduce drept câștig continentul, 15 miliarde de dolari (USD) până în 2024; în septembrie, guvernul indian a anunțat că va permite pentru prima dată cercetarea medicală a canabisului; deși este ilegal în Singapore, compania industrială de cultivare a canabisului CannAcubed crește cânepă acolo.

Ținând cont de cele menționate mai sus, Indoneziei îi lipsește clar „Rush Green”, care se răspândește în mare parte din Asia. Cu toate acestea, în ciuda interdicției stricte, nu se pierde nici o speranță pentru reforma canabisului în Indonezia. Un interviu recent pe care l-a realizat fondatorul și membrii echipei unei mișcări pro-canabis cunoscute sub numele de „LGN”, îi determină să creadă că iarba legală ar putea fi prezentă… cel puțin într-o zi/cândva.

Ce este mișcarea Pro-Canabis LGN în Indonesia?

Prescurtarea pentru „Lingkar Ganja Nusantara” (Arhipelagul Cercului de Canabis), este un grup proeminent care lucrează pentru reforma canabisului în Indonezia. Compus din aproximativ 55 de membri, @LGN_id a strâns peste 271.000 de ultilizatori ai Instagram-ului, de când a fost fondat grupul în 2010.

De la înființare, echipa LGN a găzduit colectiv și/sau a participat la peste 100 de evenimente. Cunoscutul grup face progrese către îndeplinirea următoarelor misiuni în toată Indonezia:

• Să fie centrul de cercetare și educație a culturii canabisului indonezian;

• Să lupte pentru drepturile de a cultiva, consuma și conserva canabis pentru fiecare cetățean indonezian, precum și de a construi mișcări intelectuale care să fie armonioase cu principiile naturale;

• Să dezvolte unu ecosistem de întreprindere socială durabil.

„Sperăm că misiunea noastră ne va conduce să ne atingem viziunea: să construim un ecosistem local pentru industria canabisului, care să fie în concordanță cu Pancasila”

a spus fondatorul LGN, Dhira Narayana. (Ilustrat mai jos)
Foto: High Times (Dhira Narayana)

Pancasila este o valoare națională și este constituția țării. Se bazează pe următoarele cinci principii:

1. Credința în Dumnezeul Atotputernic – (în indoneziană „Ketuhanan Yang Maha Esa”)

2. O umanitate dreaptă și civilizată – (în indoneziană „Kemanusiaan yang Adil dan Beradab”),

3. O Indonezia unificată – (în indoneziană „Persatuan Indonesia”),

4. Democrația condusă de înțelepciunea în consensul reprezentanților (în indoneziană „Kerakyatan yang dipimpin oleh Hikmat Kebijaksanaan dalam permusyawaratan / perwakilan”)

5. Justiție socială pentru toți indonezienii (în indoneziană „Keadilan Sosial bagi seluruh Rakyat Indonesia”).

„Știm că există mai multe modalități de legalizare a canabisului și alegem să ne folosim de propriul mod – modul indonezian. Credem că valoarea noastră tradițională/spirituală va fi fundamentul perfect al politicii noastre, precum și fundamentul pentru educarea societății noastre ”

a adăugat Dhira

Chipul curajos al tânărului de 32 de ani a devenit binecunoscut în Indonezia, unde susține frecvent legalizarea și cel mai recent – la data de 5 noiembrie 2019 – s-a alăturat unui panou pentru a discuta opiniile islamice împotriva problemei legalizării canabisului, la Sala Convențiilor Uin Kalijaga în Yogyakarta.

Bariere care previn legalizarea canabisului in Indonezia

Canabisul și hașișul din Indonezia sunt catalogate alături de medicamente ilicite periculoase din grupa 1, precum heroina, cocaina, mescalina, MDMA (ecstasy), psilocibina, mescalina, LSD, amfetamina, metamfetamina, opiu și derivați de opiu.

Până în prezent, luarea în considerare a legalizării canabisului în Indonezia a fost doar politică; nu prin studii științifice sau medicale. Acest lucru este conform liderului LGN – Makassar Aksan (ilustrat mai jos), care este cunoscut pentru caracteristicile sale stricte și directe ca membru de sânge al tribului Bugis.

Foto: High Times (Makassar Aksan)

“Acesta este doar un rezultat al ratificării legii printr-o convenție unică de stupefiante prin intermediul Organizației Națiunilor Unite, pe care Indonezia a urmat-o ca membru după ce a fost redactată decizia”

spune Aksan despre interzicerea canabisului în țara sa.

Canabisul există în Indonezia – deși ilegal – și este o plantă endemică în regiunea Aceh. Pe această notă, să ne scufundăm în principalele obstacole care fac ca perspectiva ierbii legale din Indonezia să pară imposibilă pentru mulți.

Viziuni religioase conflictuale asupra canabisului

În timp ce Indonezia este predominant musulmană, insula paradis a vacanțelor din Bali este în primul rând o insulă hindusă.

În Islam, canabisul, datorită efectelor sale – care, desigur, depinde cu adevărat de tulpină – este considerat a fi interzis din punct de vedere religios, A.K.A. „Haram“.

„Dacă se intoxică mulți, atunci este chiar și puțin haraam”, este un citat din Muhammad. Hadithul islamic (un termen folosit pentru a descrie rapoartele sau referințele islamice) afirmă că „khamr” – oricare și orice substanțe intoxicante – sunt capabile să modifice starea de conștiință a unei persoane. Deoarece canabisul poate produce efecte de modificare a minții, este considerat a fi „khamr”.

Apoi, din nou, deși canabisul ar putea fi considerat „haram”, deoarece este „khamr”, Coranul nu interzice în mod explicit consumul de canabis; speranța prevalează.

„Există o mulțime de perspective în tradiția islamului. În ceea ce privește efectele sale de intoxifiere, unii spun că nu este haram, alții spun că este haram”, a spus Dhira, sugerând că mai trebuie făcute multe pentru a identifica exact modul în care religia poate juca un rol în abordarea prohibiționistă a Indoneziei în ceea ce privește canabisul.

În Bali, insula se scufundă în cultura hindusă. Deși localnicii prietenoși li se pare adesea aprinzând tămâie – numită „dupa” aici – nu îi veți putea capta aprinzând un joint. Cu toate acestea, se consideră că poporul hindus balinez, a îmbrățișat anterior canabisul drept medicament tradițional.

Insula are o „cultură de creștere a canabisului și de utilizare a canabisului drept condiment în gătit și pentru sănătate”, spune secretarul feminin LGN Zira Bali (în imaginea de mai jos). Zira, este o socialistă care se descrie ca fiind „meticuloasă și precisă în astfel de lucruri” – „lucrurile” fiind canabisul.

Foto High Times (Zira)

 „Hanacaraka Lontar se referă la utilizarea canabisului în medicina tradițională și spiritualitate de către cultura balineză”

explică Zira

În ciuda acestui fapt, ea observă că Hanacaraka Lontar „nu poate fi o sursă sigură de informații pentru legalizarea canabisului în Indonezia”. Zira susține că guvernul restricționează cunoștințele din istorie, ceea ce face ca indonezienii de astăzi să fie cu gândirea limitată în ceea ce privește canabisul.

Producția de tutun aduce profit uriaș pentru Indonezia

Ceva care stă serios în calea ierbii legale în Indonezia, este industria înfloritoare a tutunului. Aproximativ 70% dintre bărbații adulți din Indonezia fumează, pe baza datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Mișcarea Pro Canabis LGN, este încetinită de giganții din industria tutunului, care au vândut 272 de miliarde de țigări în toată Indonezia în primele șase luni ale anului 2018.

„În opinia noastră, această mișcare pro-canabis este împiedicată de limitările legale care etichetează canabisul drept cel mai înalt articol narcotic și pentru faptul că cea mai mare companie deținută de Indonezia este o companie de tutun care cauzează boli oamenilor săi”

a spus Zira

Publicitatea ridicolă pentru tutun este în floare în Bali. Afișele sunt tencuite/împânzite cu anunțuri de tutun care glorifică această substanță dăunătoare, dependentă, care conține peste 7.000 de substanțe chimice; peste 60 dintre ele sunt cauzatoare de cancer.

„Veniturile generate de companiile de tutun pot ajuta schimbul valutar al țării. S-a atașat de politica din această țară în curs de dezvoltare, care, are un sistem ideologic capitalist, dar guvernul va spune întotdeauna că sunt democrați”

adaugă Zira

Președintele Jokowi impune o abordare dură legată de droguri

În 2017, președintele Widodo – mai cunoscut sub numele de „Jokowi” – a instruit oficialii poliției să împuște traficanții suspecți de droguri, la vedere. Jokowi a fost la putere atunci când conducătorii inelului de trafic de droguri din Bali 9 – cetățenii australieni Andrew Chan și Myuran Sukumaran – s-au confruntat public cu pedeapsa cu moartea prin împușcare, în 2017. El a devenit cel de-al șaptelea președinte al țării la data de 20 octombrie 2014.

Acest lucru nu a descurajat membrii LGN să încerce atragerea atenției lui Jokowi pe tema legalizării canabisului în Indonezia.

„Spre două perioade de conducere a lui Jokowi, în special, a președintelui Cercului Indonezian al canabisului și prin intermediul Fundației Sativa Nusantara (o instituție de cercetare a plantelor de canabis care găzduiește LGN), s-a întâlnit cu personalul special prezidențial pentru a începe o discuție mai profundă despre canabis, în Indonezia. Apoi, în octombrie 2014, LGN a introdus un permis de cercetare aprobat de Ministerul Sănătății”

spune Aksan

Aksan continuă să spună că LGN va continua să promoveze legalizarea înainte de încheierea celui de-al doilea mandat al președintelui Jokowi. Președintele a fost sub focul poporului indonezian în septembrie, când membrii publicului larg au protestat împotriva vinovaților furioși care declanșau incendii forestiere, care au proliferat în unele părți din Kalimantan și Sumatra în august; incendiile au provocat plume de fum gros menit să acapareze țările din sud-estul Asiei din Malaezia și Singapore.

O femeie musulmană protestatară, a ținut un afiș cu următoarele cuvintele: „dacă arzi un joint – ești judecat; dacă arzi o pădure – ești protejat ”, în timp ce stătea în fața Palatului de Stat din Jakarta Centrală.

Lunga istorie a prohibiției

Canabisul din Indonezia a fost interzis în anul 1927, în perioada colonială olandeză. În 1976, a fost catalogat drept un drog din lista 1 în urma emiterii Legii nr. 9 din 1976; acum Legea nr. 35 din 2009.

Legea „spune că, canabisul poate înnebuni bolnavii sau își poate pierde mințile, în timp ce, conform istoriei mondiale a marijuanei, aceasta a hrănit civilizația umană timp de 12.000 de ani”, spune Zan, care se ocupă de relațiile publice pentru LGN Bali (ilustrat mai jos). Într-un singur cuvânt, Zan se definește pe sine ca „plegmatis” – adică „pașnic, care curge ca apa”. El spune că este un membru pozitiv al echipei LGN, cu o perspectivă optimistă.

Foto: High Times (Zan)

 „În opinia noastră, guvernul închide în mod intenționat toate cunoștințele și informațiile despre canabis, astfel încât oamenii să poată fi manipulați cu ușurință, deoarece dacă oamenii gândesc deschis și liber, atunci guvernul se va simți învins prin rolul lor de a fi funcționari de stat. Mișcarea LGN vrea doar să fie asistată de [compromisuri] în domeniul legal, pentru a efectua cercetări și a dovedi că, canabisul nu este periculos pentru supraviețuirea umană și canabisul joacă un rol important în scopuri medicale”.

spune Zan

Modalități în care Indonezia ar putea beneficia din reforma canabisului

Indonezia este una dintre cele mai mari piețe de droguri din Asia; în noiembrie 2017, reprezentantul principal al Agenției Naționale Anti-Narcotice, Sulistiandriatmoko, a anunțat că sunt aproape șase milioane de persoane care se ocupă de droguri ilegale în arhipelag.

Educarea publicului general indonezian cu privire la faptul că legalizarea canabisului prezintă beneficii semnificative – nu doar pentru economie, ci și pentru societatea în ansamblu – este ceva care este necesar la o scară largă pentru a învârtii balanța.

Iată câteva beneficii foarte probabile ale legalizării canabisului în Indonezia:

Renunțarea la piața ilicită, care are ca rezultat potențial de a face bani pentru economie

„Să începem cu începutul, va reduce nivelul pieței negre; dacă există reglementări oficiale, canabisul confiscat va fi dus la centrele de cercetare pentru a fi cercetat și utilizat ca sursă de venit a statului”, spune Aksan, de la LGN Makassar. Un raport recent a arătat că piața legală a canabisului din America de Nord va valora 47,3 miliarde de dolari (USD) până în 2024. Populația continentului Nord-American este mult peste dublul populației indoneziene; cuprinzând trei țări majore consumatoare de canabis – Statele Unite, Mexic și Canada.

Oamenii ar putea avea acces la medicina naturistă

Deși sunt necesare mai multe cercetări privind proprietățile terapeutice și eficacitatea terapiei cu canabis în lumea medicală, cercetările care există au adus medicii din 33 de state din SUA să prescrie canabis medical pentru pacienți. Canabinoizii – compușii naturali din plantele de canabis, sunt documentați pe larg ca substanțe care posedă proprietăți antiinflamatorii, anxiolitice, analgezice, antiemetice, anticonvulsive și  cu proprietăți anti-obezitate, această plantă oferă promisiune în lumea medicală.

„Dar, avem nevoie de știință pentru a legitima descoperirile noastre, apoi o vom folosi pentru a pleda/influența guvernul”, a scris fondatorul LGN, Dhira, adăugând că „nu vrem să folosim știința din lumea occidentală ca resursă principală pentru a ne schimba politica deoarece aceasta ne va răni societatea, așa cum ne-au rănit anterior (citiți Convenția unică privind stupefiantele din 1961): plină de prostie. ”

Reduceți costurile incarcerațiilor

Funcționarii legii din Indonezia petrec o cantitate inutilă de timp și bani pedepsind infractorii canabisului; ceva ce ar putea fi evitat dacă planta este legalizată într-o anumită formă. Localnicii și turiștii deopotrivă se găsesc în închisoare pentru că sunt pur și simplu în posesia unei cantități mici de iarbă. Mulți turiști necunoscători, sunt închiși în notoria închisoare Kerobokan din Bali, cum ar fi surferul britanic Pip Holmes, în vârstă de 45 de ani, care se confruntă cu pedeapsa cu moartea după ce a fost arestat în decembrie 2018 cu ceea ce el a descris drept „o cantitate minusculă de ulei de THC”.

Creați mai multe locuri de muncă și reduceți rata șomajului

Creșterea locurilor de muncă este un efect direct al legalizării canabisului, numărul de locuri de muncă pentru canabis din Leafly, din 2019, a dezvăluit că industria ierbii legale angajează peste 211.000 de lucrători cu normă întreagă în Statele Unite ale Americii. Exemple de roluri din industrie care ar putea prospera în Indonezia, dacă legile asupra canabisului sunt slăbite, include: cultivatori, extractori , tehnicieni de laborator, inspectori de control al calității, marketing și manageri de marcă.

Profitați de clima fertilă și de fertilitatea solului

Cultivarea plantelor de canabis, cu randament ridicat, se bazează pe șase elemente cruciale: aprovizionare cu apă suficientă, temperatura și umiditatea corectă, sol sănătos, iluminare adecvată, alimentare cu aer suficient și substanțe nutritive suplimentare, cum ar fi macro-nutrienți și micro-nutrienți. Cu soare pe tot parcursul anului, temperaturi toride și un peisaj natural înfloritor, Indonezia are deja multe dintre elementele esențiale.

„Guvernul are de fapt o hală de carantină a plantelor în Centrul de Cercetare și Dezvoltare Tawang Mangu pentru resurse și echipamente poștale și informatică, dar canabisul pe care îl cultivă se limitează la afișarea acesteia și la monitorizarea prin bare de fier”, explică Aksan. El a atins și regiunea Aceh, unde canabisul este o plantă endemică. „În prezent, Aceh (partea cea mai nordică a Sumatrei) este cea mai potrivită locație pentru climatul și conturul terenului pentru cultivarea canabisului în Indonezia”, spune el.

Împiedicați oamenii să folosească iarba sintetică

O abordare prohibiționistă a canabisului a avut ca rezultat alternative sintetice care plutesc în jurul Indoneziei. Consiliul Național al Narcoticelor din Indonezia (BNN) și-a unit forțele cu Ministerul Sănătății în ianuarie 2017 pentru a incrimina 25 de canabinoizi sintetici – unul dintre ei fiind cunoscut sub numele de „Gorilla Tobacco” – în încercarea de a intensifica eforturile anti-narcotice. Deși a fost un efort echitabil în numele BNN și al Ministerului, canabinoidele sintetice vor continua să fie produse, vândute și consumate în Indonezia, atâta timp cât canabisul va rămâne o substanță ilegală.

Legalizarea canabisului în Indonezia ar ajuta la educarea publicului larg

Dacă publicului li se spune ceva de către guvern, ei tind să creadă că este adevărat. Acesta este cu siguranță cazul în ceea ce privește percepția publicului indonezian despre iarbă, ca urmare a faptului că aceasta a fost pătată de către guvern cu o reputație teribilă.

„Pentru societatea noastră, încercăm să educăm oamenii că, canabisul face parte din ecosistemul nostru”, spune fondatorul LGN, Dhira. „Mai mult, descoperim că, canabisul joacă un rol important în bucătăria noastră tradițională, agricultură sau chiar ca simbol cultural (exemplu: simbolul canabisului în arma tradițională javaneză: Keris). Aceste descoperiri aduc noi perspective societății noastre, noi valori și o nouă poveste; de asta are nevoie societatea noastră. Dacă este pur și simplu vorba despre știință, doar o mică parte din populația noastră o va crede.”

Legalizarea canabisului în Indonezia ar putea atrage interesul investitorilor de peste mări

Investițiile din industria canabisului sunt în curs de urcare vertiginos. În 2018, numărul de investiții de canabis încadrat în industria canabisului din America de Nord – care este una dintre cele mai mari de pe planetă – a însumat 10 miliarde de dolari (USD). În cazul în care Indonezia intră, într-o zi, la bordul legalizării, țara ar putea câștiga cu siguranță recompensele financiare ale investitorilor.

Eforturi sunt depuse pentru a crește nivelul de conștientizare asupra canabisul în Indonezia

Educația este esențială pentru conștientizarea populației indoneziană asupra beneficiilor canabisului. Planta are o reputație tabu, dar problema constă în lipsa de conștientizare.

„În Indonezia, peisajul politicii noastre asupra canabisului este complicat datorită politicii și cunoștințelor noastre care se bazează pe mentalitatea modernă (materialistă). Dacă citiți și săpați adânc în rădăcinile noastre de independență, suntem conduși de valoarea culturală și spirituală (puteți vedea în constituția noastră: Pancasila), nu de valoarea modernă”

spune Dhira.

El consideră că există „un decalaj între mintea modernă și cea tradițională”, susținând că „mintea modernă tinde să separe totul, [în timp ce] mintea tradițională încearcă să unifice totul.” Alături de echipa sa devotată de lobbyiști ai canabisului de la LGN, Dhira speră să găsească un echilibru între cele două valori.

De când LGN a fost lansată inițial, în urmă cu aproape un deceniu, mișcarea pro-canabis a Indoneziei și-a găsit locul la diferite seminarii; acționând ca „vocea poporului”, în multe cazuri. Grupul continuă să lupte pentru legalizare în aproape toate capitalele de provincie răspândite în imensa țară.

„O dovadă este participarea LGN-ului la includerea rădăcinilor de canabis ca plante medicinale tradiționale la Săptămâna Națională a Culturii, care a avut loc recent în perioada 7-13 octombrie 2019”, spune Aksan. Susținătorul indonezian al canabisului, a povestit și despre o carte pe care LGN a publicat-o, pe care o descrie ca fiind una dintre cele „mai mari” eforturi ale grupului de a promova conștientizarea canabisului în Indonezia.

„Cartea – „HIKAYAT POHON GANJA”– a fost scrisă pentru a informa mai bine publicul despre canabis și pentru a acționa ca „bilet de intrare” pentru discuțiile cu guvernul. „Hikayat” este un cuvânt arab care se traduce literalmente în „povești”, „Pohon” înseamnă „Arbore” și „ganja” este autoexplicativ – „Poveștile copacilor Ganja”, explică Aksan, LGN Makassar.

Analiza unui expat

Trăiesc stilul de viață al expat-ului pe insula Bali a Indoneziei – recunoscut drept paradisul unui surfer cu o politică de zero toleranță asupra drogurilor – din 2016. Înainte de sosirea mea în Bali, am petrecut un an călătorind cu rucsacul în spate în Thailanda (găseam iarbă foarte ușor), Vietnam (nu atât de ușor, dar posibil), Laos (aici tot meniul era posibil) și Cambodgia (muguri atât de buni încât am crezut că sunt pentru o clipă în Amsterdam.) Comparativ, am observat un contrast puternic între Indonezia și alte țări din Asia de Sud-Est; canabisul este oferit pe scară largă localnicilor și turiștilor deopotrivă în celelalte țări pe care le-am vizitat.

O călătorie mai recentă în Sri Lanka – unde a fost inițiată recent cercetarea în domeniul canabisului – în octombrie 2017, mi-a deschis de asemenea și ochii către simplitatea de a pune mâna pe unele plante de iarbă. Șoferii Tuk-tuk au oferit-o tuturor (și nu doar iarbă). Același lucru nu se poate spune pentru Indonezia, unde planta este interzisă în mod direct.

Este un adevăr nefericit de observat, având în vedere faptul că Indonezia se mândrește cu un climat atât de impecabil pentru cultivarea ierbii. Un alt plus la întrebarea membrilor LGN, „Credeți că există posibilitatea ca Indonezia să urmeze urmele Thailandei?”, mi-au spus că este „foarte posibil”.

„Uitați-vă la harta Asiei de Sud-Est, putem face o cartografiere a țărilor din Asia și vedeți schimbări în legalizarea canabisului între țări. Dar acum, guvernul indonezian arată ca un tată căruia i s-a pus o întrebare de către fiul său de 10 ani. Guvernul pare să nu știe ce răspuns vor da. Poate că încă studiază argumentele pentru public cu privire la această plantă de canabis, în afara legii sistematice”

spune Aksan

„Când țara este independentă, în care canabisul este încă utilizat legal de către oameni, această independență este generată din cauza unui sistem ideologic democratic; de la oameni pentru oameni. [Reiese din modul în care liderul nostru] obișnuia să lupte pentru independență sau libertate în fața invadatorilor. Ascultați întotdeauna vocea oamenilor și obțineți putere din partea oamenilor”

a explicat Zira

Marea întrebare este: cum poate guvernul indonezian să nu vadă această oportunitate profitabilă? Și de ce nu inițiază cercetarea, ca guvern, în numele bunăstării publice? Acest lucru ar putea fi realizat prin colaborarea cu Ministerul Sănătății, agenția anti-narcotică și LGN, spune Zan.

În concluzie, consumul, cultivarea, vânzarea și deținerea de canabis rămân ilegale și incredibil de periculoase în Indonezia. Asumarea riscului nu se merită și ar putea să-i coste pe cei care își asumă riscul propria lor viață. Pe de altă parte, slăbirea legilor canabisului din Indonezia ar putea oferi economiei acestei țări din lumea a treia un impuls atotputernic. În plus, pacienții ar putea beneficia de o plantă care a fost lăudată în farmacopeea chineză antică (c. 100 d.C.).

Având în vedere beneficiile, investitorii ar trebui să fie în așteptare. Dacă Indonezia merge pe urmele Thailandei, oportunitățile vor fi uriașe.


Traducerea: Ioana Mihăilescu
Sursa: High Times

Please support my work by sharing: