Receptorii CB1 și CB2 în cazul astrocitomului

Share

La mijlocul anilor 90, compania farmaceutică Sanofi-Aventis Research a raportat că receptorii CB1 sunt prezenți în diferite linii de celule de gliom la om, precum și în diferite tumori extirpate, cu variate grade de malignitate. Astfel, agoniștii canabinoizi au activat ERK și krox-24 în culturile cu liniile de celule de gliom la om, ambele fiind antagonizate de rimonabant aplicat la concentrații nanomolare. La scurt timp după publicarea acestor rezultate, grupul lui Manuel Guzman a făcut o serie de studii, testând ipoteza conform căreia canabinoizii pot fi agenți antitumorali redutabili în tratamentul astrocitomului. O sub-clonă a liniei de celule de gliom la șobolan C6, anume C6.9, a fost sensibilă la administrarea de THC, dar acest efect toxic nu a fost antagonizat nici de rimonabant, nici de SR144528, ci doar de combinația lor, sugerând că activarea oricărui tip de receptor este suficientă pentru a induce apoptoza în cazul astrocitomului. Autofagia și p8, un mediator al sorții celulei, reglat de stres, constituie elementele principale în apoptoza acestor celule C6, indusă de THC. Bazându-se pe aceste rezultate, laboratorul lui Guzman a testat proprietățile antitumorale ale canabinoizilor asupra celulelor C6 injectate stereotactic în creierul de șobolan. La două săptămâni de la injecția celulelor C6 s-au format tumori invazive și animalele netratate nu au supraviețuit mai mult de 3 săptămâni. Administrarea intratumorală fie de THC, fie de WIN a încetinit dezvoltarea tumorilor, crescând timpul mediu de supraviețuire după inoculare. Aceste rezultate au fost aproape spectaculoase: în 25% dintre cazurile tratate cu canabinoizi, gliomul a fost eradicat complet și acești șobolani au supraviețuit după observațiile studiului. În plus, tratamentul cu canabinoizi nu a deteriorat țesutul sănătos din vecinătate. Nu se știe până la momentul de față dacă aceste efecte terapeutice ale THC și WIN sunt mediate cu adevărat de CB1 și/sau CB2. Acesta este un aspect important, deoarece injectarea stereotaxică a canabinoizilor este posibil să provoace concentrații locale ridicate. Astfel, extinzând aceste experimente prin testarea selectivă a agoniștilor CB1 și CB2 (sau administrând concomitent antagoniști selectivi) se va putea determina implicarea acestor tipuri de receptori în cazul acestui efect terapeutic foarte promițător al canabinoizilor.

O problemă controversată în cazul acestor studii este dacă CB2 este exprimat sau nu în țesutul cerebral afectat de tumoră. Deși datele farmacologice sugerează că acest tip de țesut nu exprimă receptorii CB2, datele de exprimare corespunzătoare echivalente, obținute cu ajutorul anticorpilor disponibili pe piață au fost mult mai dificil de interpretat.

Sursa: Fundacion Canna

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TOTUL DESPRE CANABIS

Intrând pe siteul www.comunitateaprocanabis.info certificați faptul că ați împlinit vârsta de 18 ani. Acest website oferă informații despre canabis.

Comunitatea Pro Canabis 2008-2019