lun. mart. 30th, 2020

Receptorii CB1 și CB2

Please support my work by sharing:

Receptorii CB1

Receptorii CB1 sunt exprimați la un nivel ridicat în creier cu ajutorul diferitelor clase de neuroni și sunt exprimați la un nivel scăzut de către celulele gliale și de către mai multe tipuri de celule periferice. Ei sunt mai abundenți în interneuronii GABAergici decât în neuronii principali glutamatergici. Totuși, efectele canabinoizilor clasici produse în șoareci, care sunt adesea menționate ca „tetrada” sunt mediate de receptorii CB1 mai puțin abundenți, exprimați de neuronii principali, glutamatergici, după cum este demonstrat într-un studiu elegant pe șoareci care nu au receptori CB1 fie în interneuronii GABAergici, fie în neuronii principali glutamatergici. Un studiu a arătat că deficitele memoriei pe termen lung mediate de THC sunt mediate prin prezența mai abundentă a receptorilor CB1 în cazul neuronilor GABAergici.

Receptorii CB1 se cuplează cu proteinele Gi/o și modulează activitatea numeroaselor canale ionice și a transmițătorilor secundari. Se pare că activarea lor acută versus stimularea susținută va modula diferit funcțiile celulelor. De exemplu, activarea acută a receptorilor neuronali CB1, vreme de milisecunde până la secunde, inhibă canalele de calciu de tipul N presinaptice și activează canalele de potasiu corectoare intern, reducând astfel neurotransmisia și controlând excitabilitatea intrinsecă. Pe de altă parte, activarea lor susținută, vreme de minute până la ore întregi, stimulează semnalele intracelulare, cum ar fi ERK, care, la rândul lor, modifică activitatea enzimelor și expresia genelor specifice. Un fapt important este că mai multe studii au arătat că THC-ul poate funcționa, de asemenea, ca un antagonist pentru receptorii CB1 (dacă aceștia sunt activi endogen), aceasta însemnând că THC-ul ar putea produce unele dintre efectele sale biologice acționând ca un antagonist.

Foto: labroots.com

Receptorii CB2

Receptorii CB2 se cuplează, de asemenea, cu proteinele Gi, dar cel mai probabil nu cu proteinele Go. Ei împărtășesc 44% din identitatea proteinelor cu CB1, dar prezintă un profil farmacologic și un patern de expresie distinct. Multe laboratoare au raportat că țesutul cerebral sănătos nu exprimă CB2, cu excepția unei populații mici de neuroni localizați la nivelul trunchiului cerebral și, posibil, și la nivelul cerebelului. Mai multe rapoarte au afirmat că aproape toți neuronii din creierul șoarecelui sănătos exprimă receptorii CB2, dar aceste rapoarte nu includ controlul negativ cerut pentru evaluarea specificității prin imunocolorare, în particular imunocolorarea paralelă a acelorași zone din creier, folosind țesut de la șoareci modificați genetic, fără CB2. În vreme ce grupul lui Julian Romero a arătat că microglia perivasculară exprimă receptorul CB2 în cazul creierului uman neinflamat, este important să subliniez că expresia receptorului CB2 poate fi indusă în mai multe celule imunitare, incluzând microglia. Astfel, în condiții neuroinflamatorii, CB2 poate fi sporit în cazul anumitor populații de celule din creier. O altă situație în care nivelurile de CB2 ar putea crește în parenchimul creierului inflamat este ca rezultat al invaziei celulelor imunitare periferice exprimând receptorii CB2, de exemplu celulele periferice T.

Articol bazat pe cunoștințele acumulate la Cannabis College și LabRoots

Please support my work by sharing: