2 iunie 2020

Sistemul Endocanabinoid și Dieta Keto

Please support my work by sharing:

Grăsimile sănătoase, numite DHA și EPA, se transformă în organism în ceva care este antiinflamator și anti-cancer. Popularitatea dietei ketogene a pus un accent deosebit pe consumul de acizi grași omega-3, numiți DHA și EPA. Acestea sunt de altfel cunoscute sub numele de „grăsimi sănătoase”.

Ce este Dieta Keto?

Pe scurt, keto este o dietă foarte scăzută în carbohidrați, cu un conținut ridicat de grăsimi. Aderarea la dieta presupune o reducere uriașă a carbohidraților pentru a forța organismul într-o stare metabolică, numită cetoză. În acest moment, ficatul va începe să transforme grăsimile ca principală sursă de combustibil a organismului în loc de carbohidrați. Drept urmare, organismul devine foarte eficient la arderea grăsimilor pentru energie, urmând pierderea în greutate. Dieta ketogenă oferă mai multe beneficii pentru sănătate, cu toate acestea, diate keto este sigură și sănătoasă pe termen lung?

DHA și EPA au multe beneficii

Odată mâncați, DHA și EPA devin DHA-EA și, respectiv, EPA-EA. Iată ce înseamnă acest lucru pentru organism:

DHA-EA este antiinflamator

Cercetările sugerează că THC este, de asemenea, un analog cu anadamida și activează aceiași receptori CB, motiv pentru care acest canabinoid poate avea un beneficiu terapeutic larg.

Creșterea aportului alimentar de DHA determină niveluri mai mari de DHA-EA în creier, intestinul subțire, ficat și țesutul adipos.

Studii multiple evidențiază rolul DHA-EA în funcționarea normală a creierului, deoarece crește formarea de noi sinapse și acționează ca un agent antiinflamator puternic. În plus, studiile sugerează că DHA-EA induce moartea celulelor canceroase de prostată, precum și ajută la ameliorarea durerii. Pe scurt, este o moleculă utilă pentru corpul uman.

EPA-EA are beneficii anti-cancer

EPA poate fi, de asemenea, modificat în EPA-EA, iar creșterea nivelurilor prin dietă este posibilă. Beneficiile EPA-EA includ activitatea antiinflamatoare și efectele anti-cancer. Și la fel ca DHA-EA, metaboliții săi pot activa receptorii CB1 și CB2.

Foto: rxleaf.com

Grăsimile Keto sunt antiinflamatoare și anti-cancer

DHA și EPA pot fi de asemenea adăugate la neurotransmițători, cum ar fi dopamina și serotonina. Combinația DHA-dopamina are efecte analgezice și antioxidante. Unii oameni de știință cred că ar putea încetini chiar și debutul și progresia bolii Parkinson, datorită potențialelor sale capacități antiinflamatorii. Atât DHA, cât și EPA-dopamina au efecte antiproliferative în cancerul de sân, care poate fi o terapie viitoare pentru cancerul de sân.

În mod similar cu dopamina, serotonina poate fi conjugată cu DHA și EPA. Aceasta generează molecule care au efecte benefice similare cu omologii lor de dopamină. DHA-serotonina inhibă mediatorii pro-inflamatori. Există teorii că aceștia pot activa receptorii canabinoizi și canalele TRPV1 și pot inhiba acidul gras amida hidrolază. Având în vedere teoria recentă care comunică receptorii CB1 și canalele TRPV1, este posibil ca țintirea atât a sistemelor endocanabinoide cât și a celor TRPV1 să poată dezvălui un tratament promițător pentru durere și inflamație.

Foto: rxleaf.com

În general, cât de sănătoasă este dieta Keto?

Există multe dovezi că toate aceste DHA și EPA suplimentare sunt metabolizate și modificate la om și la alte animale. Există, de asemenea, dovezi că consumul acestor acizi omega-3 crește nivelul metaboliților respectivi. Studiile la animale demonstrează că acestea au capacități fiziologice puternice. Este ușor de observat cum poate fi benefică o dietă ketogenă în activarea sistemului endocanabinoid pentru îmbunătățirea homeostaziei și a stării generale de sănătate.

Cu toate acestea, în această etapă a cercetării, este imposibil să excludem efectul negativ potențial. Deși grăsimile omega-3 sunt protectoare și cooperează cu sistemul endocanabinoid, nu se știe ce consecințe ar putea avea pentru consumul excesiv pe termen lung. De exemplu, ar putea exista reglarea în jos a receptorilor CB din cauza activării excesive. Când se transformă atât de mult DHA și EPA, organismul nu are nevoie de atât de mulți receptori.

Există multe întrebări de luat în considerare, dar în acest moment, dieta keto pare a fi complementară unui sistem endocanabinoid sănătos.

Disclaimer:
Acest conținut este în scop educațional. Informațiile furnizate provin din cercetări colectate din sursele mai jos menționate:

Influence of dietary fatty acids on endocannabinoid and N-acylethanolamine levels in rat brain, liver and small intestine – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1388198108000358

N-Docosahexaenoylethanolamide promotes development of hippocampal neurons – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169088/

Docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid are converted by 3T3-L1 adipocytes to N-acyl ethanolamines with anti-inflammatory properties – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1388198110001447

Cannabinoid receptor-dependent and -independent anti-proliferative effects of omega-3 ethanolamides in androgen receptor-positive and -negative prostate cancer cell lines – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2930808/

Diet-induced changes in n-3 and n-6 derived endocannabinoids and reductions in headache pain and psychological distress – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4522350/

Docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid are converted by 3T3-L1 adipocytes to N-acyl ethanolamines with anti-inflammatory properties – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1388198110001447

Docosahexaenoyl serotonin, an endogenously formed n-3 fatty acid-serotonin conjugate has anti-inflammatory properties by attenuating IL-23–IL-17 signaling in macrophages – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1388198116302499


Please support my work by sharing: