mie. apr. 8th, 2020

Temperatura din cameră (grow)

Please support my work by sharing:

Temperatura nu ar trebui să reprezinte o problemă. Planta se dezvoltă optim la temperaturi cuprinse între: 21-26ºC în timpul zilei, 12-21ºC în timpul nopţii, aceste cifre reprezintă temperatura ideală. Plantele se acomodează la temperaturile tipice majoritaţii locuinţelor, iar cultivatorii de plante de interior rareori trebuie să facă ceva în plus pentru a schimba temperatura ambientală a culturii. Planta supravieţuieşte la temperarturi puţin sub 0ºC, până la temperaturi de peste 38ºC, însă niciuna dintre aceste extreme nu este de dorit și vor apărea probleme de dezvoltare.

Creşterea plantelor e strâns legată de temperatură. Fotosinteza şi metabolismul cresc odată cu temperatura, până la aproximativ 35ºC, în funcţie de varietate. În general, căldura emanată de sistemul de iluminat măreşte temperatura în grădinile create într-un spaţiu închis sau semi-închis cu aproximativ 3 şi 8ºC faţă de mediul încojurător. Aceasta este o coincidenţă fericită, deoarece astfel temperatura tipică majorităţii locuinţelor (aproximativ 20ºC) devine temperatura optimă pentru cultivare. Temperaturile din timpul zilei de sub 15ºC încetinesc creşterea. Pentru creşterea la maximum a producţiei, se menține temperatura zilnică între 21 şi 26 º C în perioada înfloririi.

Cel mai bun mod de a încălzi o cultură este adăugarea surselor de lumină. Pentru fiecare watt consumat, lămpile şi balasturile radiază aproape cantitatea de căldură pe care o generează radiatoarele electrice. Evident, plantele vor beneficia de lumină suplimentară, pe lângă căldura pe care acestea o generază în acest moment crucial. Adăugaţi o lampă HPS pentru culturile mari sau, pentru culturile sub lămpi fluorescente, nişte becuri incandescente de minim 100 de waţi. Lumina roşie puternică emisă de aceste lămpi intensifică considerabil înflorirea.

Încălzitoarele cu ardere cataliptică cu propan sunt bune pentru încălzire. Acestea nu prezintă riscuri, nu fac mizerie, şi modifică cantitatea de CO2 din aer. Încălzitoarele electrice şi cele cu gaz natural funcţionează de asemenea bine. Nu folosiţi încălzitoare pe bază de kerosen sau benzină. Acest combustibil poluează, iar ceea ce se evacuează poate fi dăunător atât pentru dvs., cât şi pentru plante.

Dacă camera de cultivare este fie prea rece în perioada iernii, fie prea caldă în timpul verii, porniţi luminile în timpul nopţii şi închideţi-le în timpul zilei. În timpul nopţilor de iarnă reci, luminile încălzesc camera, iar temperatura din timpul zilei ar trebui să fie suficientă. În perioada verii, temperatura din timpul zilei s-ar putea să fie prea mare. Porniţi lumina în timpul nopţii, când e mai răcoare, ceea ce ar putea menţine temperaturi ideale pentru creştere. Luminile fiind închise în timpul zilei, întregul ciclu este moderat de acest regim nocturn.

Tips: Ventilați în permanență camera (growul) pentru a oferi plantei aer curat și proaspăt tot timpul.

Please support my work by sharing: