Dum. mart. 29th, 2020

Terpenii canabisului: Cum funcționează și ce efecte au

Please support my work by sharing:

Terpenii oferă plantelor de canabis aroma și mirosul lor unic. Cercetările arată acum că pot juca și ei un rol pentru efectele fiecărei tulpini, așa că hai să aruncăm o privire asupra a ceea ce sunt și a modului de funcționare a acestora.

Ce sunt terpenii?

Terpenii sunt ceea ce le oferă tulpinilor de canabis aromele lor distinctive. Sunt un fel de uleiuri aromatice pe care le produce planta și care fac ca o tulpină să aibă un gust și un miros aparte.

Plantele de canabis produc terpeni în aceleași glande în care produc THC și CBD, cu toate acestea, până nu demult, nu au primit prea multă atenție. Cultivatorii și cercetătorii medicali s-au concentrat mai mult pe THC și CBD, ceea ce înseamnă că cunoștințele despre terpeni și funcția lor nu sunt prea răspândite. Abia de curând a ieșit în evidență faptul că terpenii joacă un rol major atunci când vine vorba de efectele unice ale marijuanei.

De ce plantele produc compuși precum terpenii?

Așa cum se întâmplă adesea în lumea plantelor, terpenii sunt o modalitate prin care plantele se pot apăra de prădători. Prin producerea unei anumite arome, plantele pot respinge anumiți prădători, dar în același timp pot atrage și insecte benefice de care au nevoie pentru polenizare.

Cât de mult și ce tip de terpeni produce o plantă de canabis depinde de diverși factori. Aceeași tulpină nu produce neapărat aceiași compuși aromatici. Acest lucru poate depinde de factori precum clima, ce soluri și îngrășăminte sunt utilizate, vârsta plantei, precum și alte câteva lucruri.

În ziua de azi, cunoaștem aproximativ 100 de terpeni diferiți în canabis. Fiecare tulpină are tipurile sale unice și combinația de terpeni în diferite concentrații.

Cel mai interesant lucru despre terpeni, însă, nu este faptul că terpenii sunt responsabili pentru multitudinea de arome și mirosuri distincte ale canabisului, ci că terpenii funcționează sinergic cu canabinoizii, cum ar fi THC-ul. Un indiciu în acest sens este faptul că unele tulpini pot avea aceleași niveluri de THC și CBD, însă efectele lor pot fi destul de diferite unele de altele. Cercetătorii spun acum că terpenii sunt responsabili pentru efectele unice ale unei tulpini.

Cum funcționează terpenii?

Știm că THC-ul se leagă de receptorii creierului provocând efectele psihoactive. Terpenii pot afecta activ acei receptori ai creierului și modul lor de funcționare. S-a descoperit că terpenii influențează cât de mult THC intră în creier. Cel mai important, știința a arătat cum terpenii pot influența direct neurotransmițătorii creierului în diferite moduri.

Este demn de menționat că nici toate tipurile de terpeni nu funcționează la fel. Unele tipuri pot influența creierul într-un mod care să ne relaxeze, în timp ce altele au efect opus, ridicându-ne starea de spirit și energia.

Mulți fumători de canabis știu despre trucul fructului mango. Dacă un fumător mănâncă un mango cu aproximativ 45 de minute înainte de-a fuma, efectul canabisului crește. 

O teorie despre acest fapt este că mango-urile conțin Myrcene, un terpen pe care îl putem găsi în unele fructe. Myrcene acționează în sinergie cu THC-ul și modifică direct modul în care ne afectează.

Terpenii – Următoarea frontieră pentru canabisul medicinal?

Aceste descoperiri care ne arată acum rolul terpenilor ridică semne de întrebare în industria canabisului, cercetarea și cultivarea pe toate planurile. Terpenii nu mai sunt acum doar pentru cei ce caută o anumită aromă ci și pentru cei care doresc să înțeleagă și să maximizeze efectele canabisului. Industria canabisului medical, în special, este interesată de efectele terpenilor și de sinergia lor cu canabinoizii.

Terpenii fac loc pentru o mulțime de noi și interesante cercetări:

Adăugând limonen, de exemplu, putem obține un efect stimulator. În același mod, putem adăuga linalool dacă dorim un nivel mai relaxant și sedativ din plantă.

Laboratoarele încep să testeze tulpinile nu doar pentru THC și CBD, ci și pentru conținutul lor de terpeni. Când înțelegem ce tipuri de terpeni se află într-o tulpină anume, putem cunoaște în prealabil despre efectele acesteia.

Înțelegerea terpenilor deschide noi niveluri de cercetări medicale despre efectele canabisului. Aceasta înseamnă noi oportunități de explorare pentru cultivatori și semințe.

Foto: Royal Queen

Terpeni comuni din canabis

După cum am precizat mai sus, există mai mult de 100 de tipuri diferite de terpeni în marijuana; cu toate acestea, variațiile sunt diferite – cum ar fi cantitatea și concentrația. Un bun exemplu în acest sens ar fi să comparăm o lămâie cu o portocală. Ambele fructe conțin exact același tip de terpeni, limonen, dar în concentrații diferite. O mică variație a cantității este suficientă pentru a face un miros de lămâie cu totul diferit față de o portocală.

Am să vă las o listă cu cei mai întâlniți terpeni din canabis împreună cu efectele acestora:

Mircenul

Foto: Royal Queen

Mircenul este cel mai frecvent întâlnit terpen în marijuana, alcătuind majoritatea uleiurilor aromatice din diferite tulpini de canabis. Mircenul poate fi găsit și în alte plante, cum ar fi hameiul. Unii compară aroma Mircenului cu cea a cuișoarelor. Se știe că are proprietăți anti-inflamatorii, anti-bacteriene și care atenuează durerea (analgezice). Mircenul are un efect sedativ, calmant și relaxant. Se știe că crește efectele psihoactive ale THC-ului.

Limonenul

Foto: Royal Queen

După Micren, Limonenul este al doilea cel mai comun terpen pe care îl găsim în marijuana. După cum sugerează și numele, are un miros puternic de citrice. Este cunoscut pentru proprietățile sale anti-fungice și anti-bacteriene. Cercetările sugerează că limonenul funcționează ca un anti-cancerigen și că poate ajuta la prevenirea creșterii tumorilor.
S-a descoperit că contribuie la creșterea concentrării și atenției mentale. Există unele dovezi cum că este benefic și pentru sănătatea sexuală. Unele produse de pe piață folosesc astăzi limonen pentru a trata depresia și anxietatea.

Linalolul

Foto: Royal Queen

Linalolul are un miros de lavandă, cu un indiciu de condimente. Induce un efect sedativ și calmant și este utilizat pentru tratamentul nervozității și anxietății. Se crede că are proprietăți analgezice și anti-epileptice. În prezent, este cercetată eficiența sa în tratarea anumitor tipuri de cancer. Linalolul este terpenul care este parțial responsabil pentru efectele calmante și sedative ale anumitor tulpini de canabis.

Cariofilena

Foto: Royal Queen

Cariofilena are o aromă picantă care se găsește adesea în ierburi și mirodenii precum ardeiul. Este cunoscut pentru efectul său puternic anti-inflamator local și analgezic. De asemenea, despre cariofilenă se spune că este anti-fungică.

Pinenul

Foto: Royal Queen

După cum spune și numele, Pinenul are un parfum care amintește de pini și brazi. Multe plante conțin pinen. Se înțelege că aceast terpen are proprietăți anti-inflamatorii și antiseptice locale. Cercetările au arătat că pinenul ne poate afecta pozitiv memoria. Printre acele tulpini de canabis cu un nivel ridicat de pinen0 se numără diversele tulpini din familia Skunk. Pinenul poate stimula energia și se spune că îmbunătățește concentrația.

Terpineolul

Foto: Royal Queen

Terpineolul are mirosul florilor de tei, precum și mirosul plăcut al liliacului. Este adesea folosit de producătorii de parfumuri și produse cosmetice. Terpineolul este unul dintre terpenii cu efect sedativ și relaxant. Tulpinile de canabis care au un nivel ridicat de terpineol conțin adesea și cantități mari de Pinen. Pinenul poate îngreuna detectarea terpineolului doar prin miros.

Sursa: RQ

Please support my work by sharing: